Wingene neemt afscheid van ereschepen Madeleine Wybo

Madeleine Wybo was de allereerste vrouwelijke schepen in Wingene. In 2004 gaf ze op eigen aangeven de fakkel door. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Madeleine Wybo is op woensdag 6 oktober op 88-jarige leeftijd in Tielt overleden. Tijdens haar leven kende ze een sterk politiek engagement. Ze was de eerste vrouwelijke schepen in Wingene, gemeenteraadslid en OCMW-raadslid. Madeleine is de grootmoeder van huidig schepen Brecht Warnez.

Madeleine Wybo werd in Wingene geboren op 6 februari 1933. Ze was de echtgenote van André Coopman, die in 2005 overleed. Ze laat een grote familie en leegte na. Ze was de mama van Jos en Walter, die heel kort in haar leven bleven, en mama van Dominique (Marijke Vandenberghe), Luc (+1979), Mieke (Peter Warnez), Peter en Claudine. Ze kende tal van kleinkinderen en achterkleinkinderen. Walter was haar broer, Agnes Coopman haar schoonzus.

Dicht bij de mensen

Madeleine was een sociaal en gedreven iemand. Ze was erevoorzitter en kernlid van KAV (Femma) Wingene en was kern- en bestuurslid van het ACW (Beweging.net) en partnerorganisaties CM en Samana. Naast het sociaal verenigingsleven was ze actief in de gemeentelijke politiek. Ze was de eerste vrouwelijke schepen van Wingene. In het jaar 1982 nam ze deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en ze werd verkozen. Op 3 januari 1983 legde ze haar eed af. Door de jaren heen was ze onder meer schepen van Milieu, Bibliotheek en Bejaardenzorg. Begin 2004 gaf ze op eigen aangeven de fakkel door aan opvolger Willy Vermeersch.

Het welzijn van de mens rondom haar lag haar nauw aan het hart. Ze was 23 jaar gemeenteraadslid, 12 jaar schepen en de afgelopen zes jaar OCMW-raadslid. Madeleine was de grootmoeder van huidig schepen Brecht Warnez. “Oma stond dicht bij de mensen”, verduidelijkt Brecht emotioneel. “Ze was voor velen een biechtmoeder en ze had veel ervaring binnen de politiek. Oma was trots op mij dat ik mij wilde engageren voor de gemeente. Ze geloofde ten volle in mij.”

Madeleine is opgebaard in funerarium Deruddere langs de Beernemstraat. Op woensdag 13 oktober om 10.30 uur wordt er afscheid genomen van Madeleine in de Sint-Amanduskerk op het Kerkplein in Wingene. Na de dienst volgt de crematie, gevolgd door de bijzetting bij haar echtgenoot André en zoon Luc in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Wingene. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.