Wingene legt alle evenementen en verenigingsleven twee weken lang volledig stil

© belga
Philippe Verhaest

Het Wingense gemeentebestuur heeft een drastische beslissing genomen om het aantal coronabesmettingen in te dijken. Alle activiteiten van lokale verenigingen en evenementen worden voor twee weken lang verboden.

Wingene en deelgemeente Zwevezele zijn momenteel zwaar getroffen door het coronavirus. De gemeente telt nu 55 besmettingen, het kleuteronderwijs van de Vrije Basisschool in Wingene ligt volledig stil en ook in Wildenburg en Zwevezele zit een kleuterklas in quarantaine. “Daar was telkens de kleuterjuf besmet”, duidt burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). “Dat noopt ons ertoe om deze drastische beslissing te nemen.”

We kunnen ons niet veroorloven om nog een week te wachten op aangepaste protocollen. Dit is onze enige kans om scholen en het economische leven te vrijwaren – burgemeester Hendrik Verkest (CD&V)

Vanaf vandaag worden alle activiteiten van verenigingen in Wingene en Zwevezele verboden. “Sportclubs, cultuurverenigingen, jeugdbewegingen… We kunnen niet anders dan alles stil te leggen”, klinkt het. “Onze gemeente kampt momenteel met zoveel kruiselingse verbanden dat we geen duidelijke clusters meer kunnen omschrijven. Vooral binnen de leeftijdscategorie tussen 15 en 22 jaar is dat het geval. Die jongeren zijn vaak leider bij een jeugdbeweging en ook nog eens trainer bij de volley- of voetbalclub… We bevinden ons vandaag in alarmfase drie en alle drempelwaarden zijn overschreden. We kunnen ons niet veroorloven om nog een week te wachten op aangepaste protocollen. Het is onze enige kans om scholen en het economische leven te vrijwaren.”

Groot draagvlak

Concreet zijn alle trainingen, wedstrijden, vergaderingen en alle andere bijeenkomsten verboden. De maatregel wordt maandag 26 oktober geëvalueerd, maar geldt nu al tot en met zondag 1 november. “Leuk is dit zeker niet, maar we moeten nu lokaal ingrijpen om een verdere uitbreiding te voorkomen. Ik ben er ook van overtuigd dat het draagvlak bij de bevolking groot genoeg is om deze maatregel te respecteren. De verenigingen zelf zijn dan weer vragende partij voor ingrijpende maatregelen, zodat ze hun werking straks in alle veiligheid kunnen hernemen.”

De gemeentelijke diensten, zoals de bibliotheek, recreatiebad de Alk en alle diensten in het gemeentehuis blijven wel geopend. De burgemeester roept alle inwoners op om extra voorzichtig te zijn. “Het virus is opnieuw overal om ons heen en maakt geen uitzonderingen”, benadrukt hij. “Volg de zes gouden regels en andere maatregelen strikt op en hou het altijd en overal veilig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier