Wingene laat inwoners meedenken over nieuwe bibliotheek in het Keizerspark

© gf
© gf
Redactie KW

In het centrum van Wingene komt in het Keizerspark, naast een vrijetijdscentrum met theaterzaal en een gerenoveerd gemeentehuis, ook een gloednieuwe bibliotheek. “Dit is een historische kans. Onze nieuwe bibliotheek moet een ‘bib van de toekomst’ worden”, zegt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “We nodigen onze inwoners en toekomstige bibliotheekgebruikers graag uit om hierover mee te denken.”

Het Keizerspark bevindt zich in het hart van Wingene op de site achter het gemeentehuis. Naast de bouw van een gloednieuw vrijetijdscentrum maakt de gemeente er de komende jaren ook werk van de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis en de herinrichting van de publieke ruimte eromheen. In het vrijetijdscentrum is er onder andere plaats voor een nieuwe bibliotheek die moet klaarstaan voor de uitdagingen van de toekomst.

Een open huis met meer dan boeken

Schepen Brecht Warnez, die onlangs de bevoegdheid Bibliotheek overnam van burgemeester Lieven Huys, wil dat iedere inwoner zich er thuis voelt: “Naast een plaats waar je materialen kan ontlenen en waar je kennis kan opdoen, willen we ook meer ruimte creëren voor beleving en ontmoeting. En bovenal moet het een open huis zijn waar iedereen welkom is.”

De snel digitaliserende samenleving zorgt in de bibliotheeksector momenteel voor vele uitdagingen. “De nieuwe bibliotheek geeft ons de historische kans om in te spelen op nieuwe functies, rollen en trends”, zegt bibliothecaris Christine Fransoo.

Samen dromen, denken en bouwen

Het gemeentebestuur is ook nieuwsgierig naar de ideeën, dromen en wensen van de inwoners en de (toekomstige) bibliotheekgebruikers. “Als we een plaats willen creëren waar mensen graag vertoeven dan moeten we in de eerste plaats ook luisteren naar hun verwachtingen”, zegt schepen Brecht Warnez. Tot half maart kunnen inwoners hun ideeën neerpennen op handige bladwijzers. “We laten schoolkinderen daarenboven in de klas de bib van hun dromen tekenen en koppelen er een tekenwedstrijd aan.” Wie liever digitaal meedenkt, kan terecht op www.wingene.be/keizerspark . Ook inspirerend beeldmateriaal kan toegevoegd worden.

Open bibliotheekraad op 4 maart

Op donderdag 4 maart maakt ook de bibliotheekraad een grondige denkoefening over de nieuwe bibliotheek. Iedereen is welkom om tijdens deze avond mee te denken. De open bibliotheekraad vindt plaats op donderdag 4 maart om 20 uur in CC de Wissel in Zwevezele. Door de coronamaatregelen vragen we om vooraf in te schrijven via bibliotheek@wingene.be.

“We verzamelen alle input tegen half maart. Het bibliotheekteam gaat vervolgens, samen met de bibliotheekraad, aan de slag om op basis van alle ideeën en verwachtingen een goede en gedragen visie uit te werken”, besluit schepen Brecht Warnez. “Het ontwerpteam staat daarna in voor de doorvertaling ervan in de ontwerpplannen. Tussentijds koppelen we terug zodat iedereen op de hoogte blijft en het volledige traject kan meevolgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier