Wingene breidt gemeentehuis uit en bouwt nieuw vrijetijdscentrum

Gemeentesecretaris Jurgen Mestdagh en burgemeester Hendrik Verkest. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Het kerkplein, het gemeenteplein en een nieuw cultuurplein : de gemeente Wingene heeft een ambitieus masterplan klaar om het centrum her in te richten en een antwoord te bieden op de vraag naar een nog betere dienstverlening én een nieuwe theaterzaal.

“Exact 11 maanden geleden werd het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een masterplan voor het binnengebied in het hartje van de dorpskern van Wingene“, startte burgemeester Hendrik Verkest de druk bijgewonde informatievergadering in het gemeentehuis.

Nadat enkele jaren geleden de gronden en gebouwen van het parochiaal centrum werden aangekocht, beschikt de gemeente over ongeveer 1,5 hectare in het centrum van Wingene. Om op een doordachte manier om te gaan met deze grote ruimte, werd besloten om een masterplan voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied op te maken. “Dankzij het masterplan kunnen daarna verschillende onafhankelijke projecten op elkaar afgestemd worden, zodat ze één samenhangend geheel vormen dat het centrum van Wingene aantrekkelijk, leefbaar en aangenaam houdt en maakt.”

“Dankzij het masterplan kunnen we een globale inschatting maken van de financiële haalbaarheid van onze grote wensen en noden”

“Een masterplan houdt immers ook rekening met invloeden van bredere thema’s zoals milieu of mobiliteit. Anderzijds helpt de langetermijnvisie de gemeente ook om de financiële balans in evenwicht te houden.

Er is nood aan nieuwe culturele infrastructuur die de gemeente wenst te integreren in een vrijetijdscentrum en ook het gemeentehuis zal opnieuw worden ingericht om de dienstverlening naar de burger toe te optimaliseren.

Vrijetijdscentrum moet de Feniks vervangen

Het gemeentebestuur wil een uitnodigend nieuw vrijetijdscentrum voor iedereen. Het zal een ontmoetingsplek zijn met ruimte voor onder andere crealokalen en polyvalente ruimtes. Het centrum moet het cultuuraanbod sterker maken en ondersteuning bieden aan de talrijke verenigingen.

Een nieuw cultuurplein, tussen de school, de bib en het nieuwe vrijetijdscentrum. (Foto LVA)
Een nieuw cultuurplein, tussen de school, de bib en het nieuwe vrijetijdscentrum. (Foto LVA)

“Concreet wordt er gekozen voor een theaterzaal van theatertechnisch hoog niveau met vaste tribune. De bibliotheek en het parochiaal centrum worden in het nieuwe gebouw geïntegreerd tot het nieuwe vrijetijdscentrum. Via een glazen pandgang zal alles met elkaar verbonden worden met in het midden een cultuurplein dat ruimte biedt voor openluchtactiviteiten“, stelt Steffie Lucidarme, beleidscoördinator vrije tijd van de gemeente Wingene.

Herinrichting gemeentehuis krikt dienstverlening op

Om de burger centraal te plaatsen en nog meer klantgericht te kunnen bedienen wordt een nieuw dienstverleningsconcept uitgewerkt. “Naast verdere digitalisering van de dienstverlening wordt ook de publiekzone (loketten) aangepakt. Daarom zijn aanpassingen aan de benedenverdieping van het gemeentehuis nodig om tot een totale klantenbeleving te komen.”

“Alle gemeente- en OCMW-diensten worden maximaal gecentraliseerd in één gebouw”

“Daarnaast zullen alle gemeente- en OCMW-diensten maximaal gecentraliseerd worden in één gebouw of site, waardoor ook een uitbreiding nodig is“, duidt de nieuwe gemeentesecretaris Jurgen Mestdagh.

Het Gemeenteplein achter het gemeentehuis behoudt zijn parkeerfunctie, maar wordt aantrekkelijker gemaakt aan de hand van bomen.

“Voor beide projecten moet nu een architect aangesteld worden. Hiervoor zal de gemeente aansluiten bij de ‘Open Oproep’ van de Vlaamse bouwmeester. De procedure zorgt voor kwaliteitsgarantie aan de hand van een gerichte selectieprocedure. De aanstelling van de architect volgt na de zomer van volgend jaar”, geeft stedenbouwkundig ambtenaar Karolien Delameilleure.

Het centrum van Wingene moet een modern uitzicht krijgen. (Repro LVA)
Het centrum van Wingene moet een modern uitzicht krijgen. (Repro LVA)

Het masterplan werd, in nauw overleg met het gemeentebestuur, uitgedacht en uitgewerkt door het gerenommeerde studiebureau Palmbout Urban Landscapes uit Rotterdam (Nederland.)

Op de druk bijgewoonde informatievergadering kwamen vragen over het aantal voorziene parkeerplaatsen en de mobiliteit in het centrum. “Vragen waarop we vandaag geen passend antwoord kunnen bieden. We nemen alle bedenkingen mee. Het gaat vandaag om de voorstelling van de grote lijnen van het masterplan. De architecturale invulling volg in een latere ontwerpfase”, aldus burgemeester Hendrik Verkest. En de kostprijs van dit alles ? Die wordt geschat tussen 6 en 8 miljoen euro. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier