Wingene bouwt verlichtingsnet om naar energiezuinige ledverlichting

In verschillende centrumstraten worden er nieuwe verlichtingsarmaturen geplaatst. De gemeente bouwt zijn openbaar verlichtingsnet planmatig om naar ultrazuinige ledverlichting. Op die manier wil men de inwoners en bedrijven er attent op maken om energiebewust te leven.

© (Foto NS)

Binnen het Burgemeestersconvenant kent men het streefdoel om 40% procent minder CO²- uitstoot te bekomen tegen het jaar 2030. Rond dit streefdoel werkt de gemeente aan een 100 procent energiezuinige verlichting. Sinds 2016 dooft de gemeente elke weeknacht de lichten tussen 23 uur en 5 uur. Daarnaast wil men het openbaar verlichtingsnet volledig uit rusten met duurzame ledverlichting. “We combineren de beleidskeuze met een investeringsplan om bij vernieuwingen systematisch om te schakelen naar ledverlichting”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove. “Er wacht ons nog een grote uitdaging maar dankzij de expertise van Fluvius werken we stap voor stap en pakken we eerst de meest vervuilde toestellen aan”, vult schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez aan.

Weinig hinder

Tijdens de werken die Fluvius zal uitvoeren probeert men de hinder te beperken tot het minimum. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen verspreid in de tijd. De geplande vervangingen voor 2020 zijn momenteel in volle uitvoering. De omgeving van Ter Vloet werd afgewerkt en nu is men aan de slag in de Brouwerijstraat, de Lijsterlaan, de Merellaan en op het bedrijventerrein de Verrekijker. Later op het jaar volgt het Hof van Wingene, de Koning Bouwdewijnlaan en De Ast. “Om het doel van 2030 te behalen staan er in 2021 een 300- tal vervangingen naar led-armaturen op de agenda”, weet schepen Hedwig Kerckhove. “De studiedienst van Fluvius werkt momenteel het vervangingsplan voor volgend jaar verder uit.”

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.