Wingene: Aanleg van piste zette gemeente aan het lopen

Redactie KW

In het gemeentelijk sportpark kan je een Finse looppiste vinden van 800 meter. De joggers vinden dit de ideale plaats om hun sport te beoefenen. De piste ligt er heel verzorgd bij.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Finse Pistes.

Elke sporter vindt in het gemeentelijk sportpark van Wingene, langs de Beernemstraat, zijn gading. In het park, naast de visvijver en het wandelpad, vind je ook een Finse Piste.

Ken De Cock (32) woont in Wingene. Hij houdt van lopen en maakt veel gebruik van de Finse piste. “Ik loop nu al 2,5 jaar. Het is een sport die mij wel ligt en het voordeel is dat je die alleen kunt beoefenen. Ik kies ervoor om te lopen in de mooie natuur of in één of ander park. In mijn gemeente heb ik het geluk dat er een prachtige Finse piste aangelegd is. De piste is 800 meter lang, als je tenminste de lange afstand wil lopen (rode zone).”

“Het loopcomfort is heel belangrijk, zeker als je zo weinig mogelijk blessures wil oplopen”

“Voor wie liever een kortere afstand loopt kan kiezen uit de blauwe zone van 500 meter of de grijze zone van 300 meter. De piste is dan ook speciaal bedoeld als loopparcours voor joggers. Hier in Wingene ligt de piste er goed bij. Het loopcomfort is heel belangrijk, zeker als je zo weinig mogelijk blessures wil oplopen. De zachte en ook dempende toplaag creëert een heel aangenaam loopgevoel. De gewrichten worden minder belast en dat voel je echt als je aan het lopen bent.”

Wingene: Aanleg van piste zette gemeente aan het lopen
© Foto Nele

Naar de avond toe kan je er ook langsgaan, want er is verlichting voorzien. “De lampen werken met detectoren, waardoor ze enkel branden als er gelopen wordt op de looppiste. Toch zijn er ook nadelen. Als het weer wat minder is en het regent, dan heb ik toch al veel problemen opgemerkt door een te natte ondergrond of soms staat de piste onder water.”

Heraangelegd

Schepen van sport Lieven Huys (CD&V) vertelt: “In het centrum van Wingene was er nergens ruimte om ‘rondjes’ te lopen, terwijl men in Zwevezele in het Kasteelpark al kon lopen op een zachte ondergrond. Deze ondergrond is beter voor de gewrichten, omdat er een betere demping is. Onze piste ligt er perfect bij en dat komt omdat er vorig jaar enkele aanpassingswerken uitgevoerd werden. Er waren wat problemen met de waterdoorlaatbaarheid op enkele plaatsen. Aangezien onze Finse piste ook licht glooiend is, spoelde onze schors dan af naar de lager gelegen delen. De meest natte plaatsen werden voorzien van bijkomende drainage en sindsdien zijn er ook geen problemen meer.”