Windmolens en nieuwe bedrijven houden Oostendse haven op koers

Onder meer de zwaarlastenkaai bezorgt de Oostendse haven goede cijfers.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Onder meer de zwaarlastenkaai bezorgt de Oostendse haven goede cijfers.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Redactie KW

Financieel was 2020 voor de Oostendse haven het beste van de voorbije 15 jaren. Het aantrekken van nieuwe bedrijven en de trafiek van het laatste windturbineproject bepaalden mee het goede rapport dat kan voorgelegd worden.

Tot en met februari steeg de haventrafiek met 20 procent tegenover dezelfde periode in 2019, maar door de coronacrisis daalde de totale scheepstonnage met 6 procent op jaarbasis. Toch steeg het aantal scheepsbewegingen met 20 procent. De drukke trafiek van werk- en installatieschepen van en naar de windmolenparken liggen hier aan de basis van. Vaak startte die trafiek op de zwaarlastenkaai van de REBO-terminal. REBO is sinds eind 2019 een 100 procent dochterbedrijf van Haven Oostende N.V.

“De impact van de pandemie zal ook in 2021 nog ten volle doorwegen. Zo werden investeringsprojecten, waarvoor de Rebo zwaarlastterminal in aanmerking kwam, uitgesteld en zal de verminderde scheepstrafiek slechts geleidelijk herstellen. Daarbij komt dat de noodzakelijk kosten- en investeringslast die door Haven Oostende zelf gedragen wordt om de installaties verder op punt te zetten, ook in 2021 hoog zal zijn”, aldus haven-ceo Dirk Declerck.

Meer jobs

Ondertussen zijn de 8 voorziene offshore parken voor windenergie gerealiseerd. Er staan 399 windmolens op zee. De directe tewerkstelling in die sector van de blauwe energie is vorig jaar gestegen met 10 procent. Van 561 tot 622 voltijdse equivalenten zijn betrokken bij de werking en het onderhoud van de parken zowel aan land als op zee. Bij de bulkgoederen viel er een algemene daling van aanvoer van ertsen, chemicaliën, grind, zand, hout en veevoeder te noteren. Ook alle cruises werden door corona geannuleerd.

Vorig jaar was er ook de lancering van Ostend Science Park N.V. waarin Haven Oostende voor 25 procent aandeelhouder is. En er werd een concessieovereenkomst getekend met Colombi Salmon voor de bouw van een zalmkwekerij. Verder werd de haalbaarheid voor de bouw van een groene waterstoffabriek verder onderzocht en groeide het aantal circulaire bedrijven met de inhuldiging van Renasci waar eind 2020 al 50 mensen aan de slag waren en West Recycle met 30 werknemers.

Vooral in de blauwe en circulaire energie werd en wordt sterk ingezet op clustervorming. De Vlaamse overheid, met name het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), realiseerde de verbreding van de havengeul ter hoogte van de Halve Maan. In 2020 heeft Haven Oostende ook sterk geïnvesteerd in veiligheid, gezondheid en milieu. Maar ook aan naambekendheid werd gewerkt via een nieuwe website en op de sociale media. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier