Wim staat 20 jaar aan de kookpotten op klein kamp van KSA Zandvoorde

Wim (rechts), samen met leider Martijn. Wim zorgt al 20 jaar voor het eten tijdens het klein kamp. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Wim Lafaire (43) stond de laatste 20 jaar in voor het eten tijdens het ‘klein kamp’ van KSA Zandvoorde. Daarom werd hij op de laatste dag van het kamp in de bloemetjes gezet door de leiding.

KSA Zandvoorde verdeelt de kampen in leeftijdscategorieën. Het klein kamp is een kamp van zeven dagen voor kinderen van het eerste tot het zesde leerjaar. Het tentenkamp duurt tien dagen en is voor de jongeren ouder dan twaalf jaar. Sinds 20 jaar is Wim Lafaire de kok van dienst op het klein kamp. “Ik ben al sinds mijn zes jaar actief in de KSA. Eerst in Oudenburg en op mijn veertiende kwam ik naar Zandvoorde”, vertelt Wim. “Ik doorliep alle fases: van lid, leider en bondsleider tot secretaris, penningmeester en oud-leider. Op mijn 23ste werd ik naast alle andere functies ook ingeschakeld als kok. In het dagelijks leven werk ik bij supermarkt Spegelaere als winkelverantwoordelijke. Het koken groeide echter met de jaren.”

Blijven plakken

Het was de toenmalige kampleider Dieter die Wim 20 jaar geleden had gevraagd om wat te helpen op het kamp. “Ik sprong er wat bij in de keuken en ben er blijven plakken”, lacht Wim. “We gaan eigenlijk zeven dagen op kamp met de jongeren, maar we komen een dag eerder toe met de leiding. Dat wil zeggen dat ik voor acht dagen eten moet voorzien voor ongeveer 60 mensen. Dat is heel wat. Maar in het verleden waren er al eens 80. Ik sta wel graag aan de kookpotten. Vooral de grootkeuken spreekt me wel aan.”

De KSA heeft een verslavende werking

Men zou denken dat Wim nog wel wat vrije tijd over heeft, maar niets is minder waar. “De dag begint bij het ontbijt, want ook daar zorg ik voor. Ik vertrek ‘s morgens vroeg, als iedereen nog slaapt, naar de bakker. Daarna zet ik het ontbijt klaar”, schetst Wim zijn dag. “Na het ontbijt moeten er alweer boodschappen gedaan worden voor het middagmaal. Daar kruipt heel veel tijd en voorbereiding in. Daarna volgt het eten en dan komt het avondmaal al terug in het vizier. Ja, ik ben toch de hele dag bezig. Maar ik doe het graag. Normaal zorgen we dan in de middag ook nog eens voor pannenkoeken, maar dit jaar deden we dat niet omdat we in verschillende bubbels zaten. Daardoor was het voor mij iets rustiger ten opzichte van andere jaren.”

37 jaar actief

Wim denkt nog lang niet aan stoppen. “Ik blijf me inzetten als kok zo lang men mij nodig heeft. Als iedereen ‘content’ blijft van mij, dan blijf ik mijn ding doen in de keuken. Ik zou het te hard missen. Ondertussen ben ik al 37 jaar actief in de KSA, het maakt deel uit van mijn leven. De KSA heeft voor mij een verslavende werking”, lacht Wim.

Leuke herinneringen

“We zijn Wim enorm dankbaar voor zijn inzet. Niet alleen de laatste 20 jaar, maar zijn hele periode bij de KSA. Zelf ben ik nog te jong om zijn beginperiode te hebben meegemaakt, maar ik hoor alleen maar positieve verhalen over Wim”, geeft Martijn Ameloot van de leiding nog mee. Wim kreeg een doos overhandigd van de leiding met persoonlijke tekstjes, samengesteld in een boekje met foto’s uit de oude doos. Dat zorgde voor leuke herinneringen voor Wim. “Ik was aangenaam verrast”, lacht Wim tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier