Wim Opbrouck én Saghine Lampaert zijn samen de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur 2020

De nieuwe West-Vlaams Ambassadeurs Saghine Lampaert en Wim Opbrouck met hun oorkonde, geflankeerd door baron Michel D'Hooge en Pascal Kerkhove, redactiedirecteur van De Krant van West-Vlaanderen. © Joke Couvreur
Olaf Verhaeghe

Niet één, maar twee absolute toppers volgen Niels Destadsbader op als derde West-Vlaams Ambassadeur. De eer en de enorme erkenning gaat in dit bijzondere coronajaar 2020 naar artiest Wim Opbrouck en verpleegkundige Saghine Lampaert. Hij een rasacteur, presentator en West-Vlaming pur sang, zij een heldin van de zorg met die heerlijke West-Vlaamse tongval. “Dat we dit kunnen delen, maakt het nog zoveel sterker”, zijn beide winnaars uitermate trots.

Voor het derde jaar op rij gingen De Krant van West-Vlaanderen, Radio 2, Focus-WTV en de Provincie West-Vlaanderen op zoek naar een West-Vlaams Ambassadeur. Iemand die uitblinkt in wat hij of zij doet en daarbij altijd West-Vlaanderen en dat typische gevoel uitstraalt en uitdraagt. Dit jaar, voornamelijk gedomineerd door dat vermaledijde coronavirus, kwam daar een derde belangrijk criterium bij: de West-Vlaams Ambassadeur heeft in 2020 hoop, perspectief en licht gebracht in te donkere tijden.

De opvolger van Niels Destadsbader is niet één man of vrouw, maar wel een man én een vrouw. Zanger, acteur en presentator Wim Opbrouck (51) en spoed- en thuisverpleegkundige Saghine Lampaert (26) werden door zowel het grote publiek als de vakjury onder leiding van baron Michel D’Hooghe als oververdiende winnaars naar voren geschoven. Dat publiek stemde trouwens massaal, met meer dan een verdubbeling van het aantal uitgebrachte stemmen ten opzichte van vorig jaar.

Zonder drie piepers

“Een hele eer, al helemaal om naast zo’n straffe madam als Saghine te kunnen staan”, vertelt een verheugde Wim Opbrouck. “Ik ben dolenthousiast en vind het prachtig dat we dit onder ons tweetjes kunnen delen. Dat we hier samen mogen staan, maakt dit ambassadeurschap nog zoveel sterker.”

“Ook voor mij is dit een prachtig moment, maar deze waardering is niet enkel voor mij persoonlijk”, reageert de jongste Lampaert, die met Yves een bekende wielrenner als broer heeft. “Ik sta hier namens de hele zorgsector, van mensen in het ziekenhuis over zij die werken in de woonzorgcentra tot thuisverpleegkundigen en alle andere mensen die zorgen voor iemand anders. Dit is een waardering voor het werk van ieder van ons. En naast Wim, zeg. Dat had ik nooit verwacht. (lacht) Ik ben al jaren fan van hem. Het doet wat om nu schouder aan schouder te mogen staan, zij het dan voorlopig met wat afstand en zonder de drie piepers.” (lacht luid)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.