“Wim Lybaert ádemt West-Vlaanderen”

Wim Liebaert ontving de prijs uit handen van Hilde Crevits, die toevallig een van zijn gasten was in televisieprogramma 'De Columbus'. © Foto Kurt
Philippe Verhaest

De eerste West-Vlaams Ambassadeur is bekend. Tijdens een wervelende show, die alle troeven van onze provincie stevig in de verf zette, werd Wim Lybaert met deze prestigieuze titel bekroond. De Brugse duizendpoot is de perfecte figuur om het West-Vlaams gevoel te verspreiden. “Wim ademt West-Vlaanderen in alles wat hij zegt en doet”, stelt een trotse Pascal Kerkhove van Krant van West-Vlaanderen.

Het kruim van onze provincie was in La Brugeoise op de afspraak om de verkiezing van de eerste West-Vlaams Ambassadeur ooit live mee te maken. Onder andere de zusjes Stephanie en Annelien Coorevits, chocolatier Dominique Persoone, gouverneur Carl Decaluwé en Vlaams minister Hilde Crevits wilden deze avond voor geen geld ter wereld missen. Krant van West-Vlaanderen ging de voorbije weken, samen met Radio 2, Focus & WTV en de Provincie West-Vlaanderen, op zoek naar iemand die het voorbije jaar een straffe prestatie neerzette en tegelijkertijd West-Vlaanderen met hart en ziel kan vertegenwoordigen. Duizenden mensen brachten hun stem uit en onze vakjury, onder de deskundige leiding van baron Michel D’Hooghe, koos uiteindelijk Wim Lybaert als allereerste laureaat.

‘tjolen’ en ‘wrochten’

De Oostendse comedian Gunter Lamoot was het gezicht van de campagne. Hij stelde de tien genomineerden in zijn geheel eigen stijl voor, al bleek hij toch een stevig boontje te hebben voor muzikant Wannes Cappelle en laureaat Wim Lybaert. Belgisch kampioen wielrennen Yves Lampaert deed daarentegen erg weinig belletjes rinkelen… VRT-anker Lieven Verstraete fungeerde als perfecte gastheer tijdens het gala. Hij bewierookte West-Vlaanderen in al zijn facetten: “West-Vlamingen zijn een uniek ras, met een al even uniek dialect. Soms wordt daarmee gelachen, maar wij zijn er trots op. We hebben woorden die amper te vertalen zijn, zoals tjolen. Dat is afzien, doordoen, maar op het einde met een warm bed beloond worden. Wrochten is nog zo’n term. Dat kan je benoemen als werken, maar met een West-Vlaamse toets. Wij zijn ook vechters, zullen nooit opgeven. Wij moeten ons twee keer zo hard bewijzen als de rest van Vlaanderen, maar doen dat met plezier.”

Gouverneur Carl Decaluwé was dan weer vol lof over dit nagelnieuwe initiatief. “Onze provincie loopt nú al vol ambassadeurs. Mensen die voeling hebben met West-Vlaanderen en die voor onze mooie provincie willen opkomen. Maar iemand als exponent in de kijker zetten, dat is fantastisch. Het kan de verbondenheid in de provincie alleen maar versterken.”

Voor altijd West-Vlaming

Wim Lybaert zelf is dolblij met de titel van West-Vlaams Ambassadeur, zegt hij. “Eerlijk? Ik ben er echt van aangedaan. Als West-Vlaming mogen we trots zijn, maar vaak stellen we ons nog veel te bescheiden op. We zijn de grootste bourgondiërs van Vlaanderen en combineren dat met ons typisch West-Vlaams ondernemerschap. Een beetje meer chauvinisme mag wel. Als ambassadeur wil ik me daar zeker voor inzetten.” Zelf is hij verknocht aan West-Vlaanderen. “Ik pendel al dertig jaar tussen Brussel en Brugge, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ooit te verhuizen. Ik ben een gebrakte en gespogen West-Vlaming. Ik blijf hier voor altijd.”

Vlaams minister Hilde Crevits mocht Wim een stevig uit de kluiten gewassen oorkonde overhandigen. “Ik ben persoonlijk ook doodcontent dat jij onze eerste ambassadeur bent, Wim”, reageerde ze. “Ik heb vier nachten met je doorgebracht in je Columbus en speciaal voor jou zullen we ‘t zwin door de bjètn joagn.” Waarop Wim Lybaert de minister licht moest corrigeren. “Het waren slechts drie nachten, maar ik ben blij dat je ervan genoten hebt”, knipoogde hij, waarop de zaal in een lachsalvo uitbarstte…

“Hij zal nooit verbergen dat hij West-Vlaming is”

Michel D'Hooghe.
Michel D’Hooghe.© Davy Coghe

Baron Michel D’Hooghe, voorzitter vakjury West-Vlaams Ambassadeur, kan zich geen betere ambassadeur inbeelden. “Ik heb twee criteria. Het moet iemand zijn waarvan de hele provincie zegt: ‘het is een van ons’. En het moet ook iemand zijn die de de taak als ambassadeur met verve kan volbrengen. Wel: dat is Wym Lybaert meer dan wie ook. Wim werd met unanimiteit van de jury verkozen en hij zal West-Vlaanderen perfect vertegenwoordigen. Hij verbergt ook nooit dat hij West-Vlaming is. En tijdens zijn televisieoptredens gooit hij er met de regelmaat van de klok een West-Vlaamse uitdrukking tussen. Dat maakt de man nog extra charmant!” (PVH)

“Hij straalt het goede leven uit”

Stefaan Vermeersch.
Stefaan Vermeersch.© Davy Coghe

Initiatiefnemer Krant van West-Vlaanderen is blij met Wim Lybaert als allereerste ambassadeur voor de provincie. Wim was er nog niet zo lang geleden columnist. “Is het nu in zijn column voor KW Weekend of aan het stuur van zijn Columbus, Wim straalt het goede leven uit en blijft een op en top rasechte West-Vlaming: rechtuit, een beetje hoekig en verbonden met het land”, zegt Stefaan Vermeersch, directeur van Krant van West-Vlaanderen. “Hij verdient het om voor altijd de ‘eerste’ West-Vlaamse ambassadeur te worden genoemd.” (IN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.