Wim Jonckheere is nieuwe algemeen directeur lokaal bestuur: “De Panne mag wat minder bescheiden zijn”

Wim Jonckheere. © MVO
Redactie KW

Tijdens een speciale extra gemeenteraad legde Wim Jonckheere de voorbije week de eed af als nieuwe algemeen directeur van het lokaal bestuur De Panne. Op 1 mei zal hij de fakkel overnemen van waarnemend directeur Ann Mouton. Een gedurfde uitdaging na een carrière van 25 jaar bij KBC.

Wim Jonckheere (47) groeide op in De Panne, maar woont met zijn gezin (echtgenote Malin, zoon Rob en dochter Roos) in het pittoreske en landelijke dorpje Beauvoorde. Met zijn diploma Master Toegepaste Economische Wetenschappen op zak, bouwde hij een mooie carrière uit bij KBC: hij was er kantoordirecteur, clusterdirecteur, expert strategie en directeur kanaal support.

Geen evidente beslissing

“Deze carrièreswitch was dus geen evidente beslissing na 25 boeiende jaren bij KBC, waar ik heel wat mooie kansen heb gekregen”, vertelt Wim. “Ik heb er grondig over nagedacht en ben niet over één nacht ijs gegaan, maar deze vacature leek mij een unieke opportuniteit. Op inhoudelijk vlak moet ik alvast niet inboeten, en actief mogen meebouwen aan een sterke organisatie en mijn steentje kunnen bijdragen aan de toekomst van De Panne, de gemeente waar ik ben opgegroeid, was voor mij een doorslaggevend argument. Het Calmeynbos ken ik als mijn broekzak, want ik ben vlakbij opgegroeid en ging er naar school. De Tuimelaar heette toen nog Rijksbasisschool. Ik speelde toen ook voetbal en badminton.”

Elke week de zee zien

“Na mijn middelbare studies in het Atheneum van Veurne trok ik naar Gent, waar ik mijn masterdiploma Toegepaste Economische Wetenschappen behaalde. Toen ik begon bij KBC, betekende dat ook dat ik dikwijls ver moest pendelen voor mijn job. Er waren ook periodes dat ik in het buitenland werkte. Maar die band, die verbondenheid met De Panne is tot vandaag altijd blijven bestaan! Ik laat geen week voorbijgaan zonder de zee te zien. Ik bezoek mijn familie, speel padel in de sporthal Den Oosthoek, en waar kan je beter ontstressen dan in de prachtige natuur? Hier kan je de natuur op een unieke manier beleven en ontspannen: je hebt de zee, het strand, de duinen en het bos. Door mijn nieuwe job zal de band met De Panne nog sterker worden!”

Veel troeven

“De gemeente mag best wel wat minder bescheiden zijn, want ze heeft ontzettend veel troeven. Het is ook een zeer toegankelijke gemeente, iedereen is hier welkom.”

Wim vertrekt in zijn nieuwe leidinggevende functie het liefst van een wit blad: “Hoe meer ik mag bouwen, hoe beter ik presteer. Respect, integriteit en verantwoordelijkheid zijn waarden waaraan ik erg veel belang hecht. Ik zie mezelf als een facilitator, iemand die het kader randvoorwaarden schetst, die ruimte en ondersteuning biedt zodat medewerkers en teams zichzelf kunnen ontwikkelen en versterken. Ik zie het als een uitdaging om elke dag beter te worden. Coachen en zorgen voor mensen is daarbij cruciaal. Zo haal je het beste in mensen naar boven én de klant vaart er wel bij. Zijn beleving van onze dienstverlening moet zo optimaal mogelijk zijn. Daar moeten we blijvend werk van maken.”

Ik ben niet de speler die de doelpunten maakt maar wel degene die ervoor zorgt dat anderen kunnen scoren

“De rode draad doorheen mijn carrière is bouwen. Dat geldt ook voor hoe we omgaan met het beleid binnen het lokaal bestuur van de gemeente. Bewust stilstaan bij hoe we de dingen vandaag aanpakken en hoe we die in de toekomst kunnen verbeteren, zowel voor de medewerker als de klant. Daarbij komt de mens op de eerste plaats. Mensen moeten zich goed voelen in hun job, ze moeten de nodige ruimte en vrijheid krijgen om veerkrachtig naar een oplossing te kunnen zoeken, om te kunnen vernieuwen en creëren. Mensen moeten graag komen werken en tegelijk zorgen dat wat moet gebeuren ook op een kwalitatieve manier gebeurt in functie van de klant. Voor mij gaat dit perfect samen. Het is aan mij om medewerkers te ondersteunen, te motiveren en te inspireren. Om het in voetbaltermen uit te drukken: ‘ik win graag, maar wel met mooi spel’. Ik zie mezelf als nummer 6 op het voetbalveld. Niet de speler die de doelpunten maakt of degene die het meest in beeld komt, maar wel de speler die ervoor zorgt dat anderen kunnen scoren.”

Geen ivoren toren

Als algemeen directeur zal Wim met heel wat nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd, maar dat maakt het net spannend en interessant voor hem: “Werken bij een openbaar bestuur is nieuw voor mij. Ik zie dit als een opportuniteit. Ik hou van leren en zal me dan ook zo snel mogelijk inwerken in de wetgeving en reglementering die eigen is aan de openbare sector. Daarbij zal ik natuurlijk kunnen rekenen op de kennis en competenties van de medewerkers rond mij. Als manager kruip ik niet in een ivoren toren, ik wil een manager op de werkvloer zijn. Ik ben heel graag onder de mensen en hou van samenwerken. Hiërarchische structuren zijn niet aan mij besteed, ik geloof sterk in een feedbackcultuur. Want samen kunnen we zoveel meer. Teams met medewerkers van diverse achtergronden en specialisaties zijn een enorme troef, het maakt dat we veel van elkaar kunnen leren. Voor mij is er maar één lokaal bestuur De Panne. Samenwerken, over de diensten heen, volgens methodieken die we samen zullen uittekenen, zal ervoor zorgen dat we er als organisatie zullen staan met tevreden medewerkers én klanten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier