Willy neemt na 20 jaar afscheid van Wielerclub

Dat Willy Hoorens (77) na 20 jaar afscheid neemt van het bestuur van Wielerclub Marke betekent helemaal niet dat hij afscheid neemt van de koers. Hij heeft nog een druk programma als cameraman bij de koersen.

Willy Hoorens staat in het midden achter voorzitter Jean-Pierre Clochet. Links op de foto staat bestuurslid en coördinator Bruno Anckaert en rechts bestuurslid Luc Sockeel. © EDB

Door Els Deleu

Willy woont in Marke en is weduwnaar. Hij heeft drie kinderen, vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Hij werkte vroeger als tapijtwever. “Ik heb lang gevoetbald in eerste provinciale en derde nationale”, vertelt hij. Willy speelde onder meer bij Wevelgem, Kuurne Sport, Zwevegem Sport, Stade Kortrijk om uiteindelijk terug te keren naar Wevelgem. Tot zijn 35ste was hij keeper. Na zijn voetbalcarrière – hij was ook nog trainer bij RC Lauwe, in Lendelede en in Luingne – begon hij met de fiets te rijden. “Ik kijk nog naar samenvattingen van het voetbal maar ga nooit meer naar het stadion”, zegt hij.

Foto op affiche

Willy was er 20 jaar geleden bij toen de Wielerclub van Marke opgericht werd. “We hadden al een wielertoeristenclub. Ik was er secretaris en organiseerde drie keer een fietstrip naar Lourdes, waar ik telkens meereed. We reden ook drie keer de Ronde van België. Na een vergadering van de wielertoeristen begon het tussen pot en pint aan de toog samen met nog enkele bestuursleden van het eerste uur met ‘zouden we niet weer eens een koers inrichten?'” Zo was Willy een van de eerste bestuursleden van Wielerclub Marke. Nu geeft hij na 20 jaar zijn bestuurstaak door aan zijn zoon Kurt. “Als je de kans krijgt om jonge mensen in het bestuur te zetten, dan moet je dat doen”, zegt Willy. “Met nadars zeulen kan ik ook niet meer op mijn leeftijd. Ik blijf lid van de club maar zonder functie”, stelt Willy. “Het is indrukwekkend wat het jonge en vernieuwde bestuur met Marke Koerst verwezenlijkte.” Het bestuur van Wielerclub Marke ontworp als eerbetoon aan Willy de affiche van het Kampioenschap van Marke, dat op 31 augustus plaats vindt, zonder Willy’s medeweten met een foto van Willy. “Dat deed me wel iets hoor voor mijn afscheid”, zegt Willy, die voor aanvang van de koers van zaterdag ook op het podium gehuldigd werd. Door in het koersmilieu te rollen begon Willy 15 jaar geleden als cameraman bij Cycling Vlaanderen. Vorige week was hij als cameraman actief op Kortrijk Koerse. “Verleden jaar deed ik meer dan 100 koersen. Nu heb ik er ook nog zo’n 80 te doen. Twee weken geleden deed ik achtkoersen in tien dagen. Het is een leuke hobby en ik blijf dit zo lang mogelijk doen. Bij de wielerbond heb ik toffe collega’s.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.