Willy Laureys organiseert al 48 jaar koersen in Krombeke

Willy Laureys ie 48 jaar actief is als wielerkoersorganisator heeft nog nooit geweten dat de koers zo lang stil lag voor de jeugd en de amateurs.© MD
Willy Laureys ie 48 jaar actief is als wielerkoersorganisator heeft nog nooit geweten dat de koers zo lang stil lag voor de jeugd en de amateurs.© MD
Redactie KW

Vanaf 9 juni mogen er opnieuw wielerwedstrijden georganiseerd worden en daar kijkt Willy Laureys (76) reikhalzend naar uit. Al 48 jaar organiseert de Krombekeneaar koersen in het Witsoonedorp, maar nooit eerder maakte hij zo’n periode van wielerdroogte mee.

Willy Laureys is na zijn huwelijk in 1970 in Krombeke komen wonen, en hij werd er meteen actief in diverse verenigingen. Als fervent liefhebber van de fiets startte hij in 1973 al met een wielertoeristenclub en ook met de organisatie van een wielerkoers voor het toenmalig Criterium van de Westhoek. “Nu organiseren wij in Krombeke al jaren meerdere wielerwedstrijden per jaar met de club WKS Wielervrienden Krombeke Sportief”, vertelt Willy.

“Maar daarvoor was het wel anders. Ik werd toen aangesproken door de mensen van het Westhoekcriterium en elk jaar was er een koers voor die jongeren. Altijd heb ik graag koersen georganiseerd voor jongeren. Bij WKS is dat de voorbije 30 jaar ook nooit anders geweest. Tot bij het einde van het Criterium van de Westhoek in 2019 organiseerden wij elk jaar meerdere koersen voor die jonge jongens en meisjes. Met het einde van die organisatie ging WKS vorig jaar vijf organisaties doen bij Cycling Vlaanderen, maar amper eentje voor de dames jeugd kon georganiseerd worden.”

Het kan zonder publiek bij de profs, waarom niet bij ons?

De voorbije maanden mochten er geen wielerwedstrijden voor amateurs of jeugd georganiseerd worden. “Dit doet echt wel pijn aan mijn koershart. Tijdens de maanden dat er vorig jaar mocht gekoerst worden, was dat toch wel voor alle reeksen en leeftijden, en dit voorjaar was het dus alleen maar voor de profs”, aldus Willy. “De renners van miniemen over aspiranten en nieuwelingen tot ook juniores, beloften en andere amateurs of gentlemen, willen toch zo graag koersen. Het lukt wel zonder publiek bij de professionelen. Waarom twijfelt men eraan dat het bij de andere reeksen niet zal lukken?”

Stormwind

Als organisator en ook vooral als supporter heeft Willy ook al wat meegemaakt. Maar nooit eerder heeft hij wedstrijden weten of zien afgelasten. “Of toch wel. In maart 2019 werden op de eerste zondag wel een aantal koersen en andere sportwedstrijden afgelast door de zware stormwind. Die blies de renners gewoon weg. Zelf hebben we al die jaren door regen, hagel, zelfs sneeuwbuien en wind georganiseerd en nooit heb ik eigenlijk maar één renner horen klagen”, haalt hij aan. “Natuurlijk heb ik al heel wat geluk gehad tijdens die jaren. Eens vloog een aanhangwagen van de trekhaak tijdens de mountainbikerit in onze gemeente, maar gelukkig zonder erg. En een twintigtal jaren terug vloog ik wel bijna eens in de bak, omdat ik zogezegd in het centrum van Krombeke na de aankomst van een koers voor het Criterium van de Westhoek, opzettelijk iemand zou doen vallen hebben.”

Maar zo erg als tijdens de voorbije maanden en ook vorig jaar, heeft Willy het nog nooit meegemaakt. “Iedereen zegt wel dat er meer aan sport wordt gedaan in tijden van corona en ik zie dat ook wel aan alle wandelaars en fietsers. Maar ik hoop dat sportclubs geen leden zullen verloren hebben wanneer alles weer wat normaal wordt zoals voorheen.”

(PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.