Willy Jodts al 70 jaar trouw aan harmonie in Koolskamp

Willy Jodts (79) is de nestor van de harmonie. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Willy Jodts (79) is al enkele jaren weg uit Koolskamp. Hij verliet zijn stek in de Steenstraat en woont, na een oponthoud in Roeselare, nu in het naburige Pittem. Maar zijn naam klinkt nog altijd als muziek in de oren bij de bevolking in Koolskamp. Op het Sint-Ceciliafeest brengt de hele harmonie een ovatie aan de jubilerende muzikant.

Willy blijft zijn geboortedorp in het hart dragen en komt er met veel plezier en enthousiasme deuntjes blazen bij de plaatselijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia. En dat doet hij al zeventig jaar lang. Willy én de muziekmaatschappij zijn geboren in Café Het Handelshuis op het Koolskampse Dorpsplein. “Vader August stichtte er de maatschappij in 1946, samen met Firmin Lioen, de eerste dirigent. Jongeren uit ons dorp kwamen er elke zondag in de leer om notenleer te volgen en een instrument te bespelen.”

Willy was negen jaar toen hij de muzikale smaak te pakken kreeg en zich aansloot bij de harmonie van zijn geboortedorp. In Koolskamp heerste in die jaren een waar dorpsgevoel. “Aanvankelijk speelde ik bugel en later werd dit de trompet. Net voor mijn legerdienst leerde ik saxofoon spelen en dat is vandaag nog steeds mijn geliefkoosde instrument. Frans Vandenhende leerde mij dit instrument te hanteren en te bespelen.”

Willy zette zijn aangeboren muzikaal talent graag ten dienst van verschillende muzikale gezelschappen. Hij liep onder meer mee met muziekverenigingen uit Izegem en Brugge. “Het was de tijd dat wij nog naar bruiloften trokken om er de sfeer in te brengen, iets wat vandaag verdwenen is. In de vele herbergen was er regelmatig een muzikale avond”, vertelt Willy Jodts met wat heimwee.

“Ik herinner mij nog altijd de eerste bruiloft die wij gespeeld hebben met het orkest De Kino’s. Het was in Bellewaerde.”

Maar zijn hart ligt vooral bij de Koolskampse harmonie waar hij het oudste lid is. “Ik heb veel muzikale vrienden zien vertrekken. Maar het doet deugd dat er regelmatig nieuw bloed bij komt. Een dorp zonder muziek, is als een soep zonder ballekes. Het bestuur, met enkele jonge krachten doet inspanningen om de boel draaiende te houden. Ze gaan ook mee met hun tijd, passen zich aan de hedendaagse behoeften maar met respect voor de oudere generatie.”

Momenteel is hij ook nog lid van de Krakers, een vriendengroep met de oudere muzikanten uit de harmonie, die regelmatig samen muziek maken, populaire deuntjes spelen en af en toe een optreden verzorgen in een woon- en zorgcentrum of voor een seniorenvereniging. Willy is uiteraard niet alleen een trouw muzikant. De 79-jarige Koolskampnaar is sinds 1963 gehuwd met Denise Duyck. Het echtpaar heeft drie kinderen. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier