Willy Huys uit Deerlijk geeft fotoboek uit voor Kinderkankerfonds: “Niets boven een zonsopgang”

Willy Huys heeft een uniek fotoboek uitgegeven ten voordele van het Kinderkankerfonds. © DRD
Redactie KW

Wie geregeld het weerbericht bekijkt via televisie of de geschreven media, zal ongetwijfeld al de weerfoto’s van Willy Huys opgemerkt hebben. De creatieve duizendpoot uit Sint-Lodewijk is dagelijks in de weer om nog maar eens dat unieke beeld te schieten. Hij heeft nu ook een luxefotoboek samengesteld waarvan de opbrengst wordt geschonken aan het Kinderkankerfonds.

Stilzitten is niet besteed aan Willy Huys (70), die zijn roots heeft in Sijsele en met zijn echtgenote Rita Decock in Sint-Lodewijk woont. Hij is boekhouder van opleiding, een job die hij nooit uitoefende, en werkte zijn hele actieve loopbaan in de verkoop en logistiek van staaldraadgigant Bekaert in Zwevegem. Het rijtje hobby’s is lang. Behalve de aandacht voor de familie, de liefde voor de natuur, tekenen, schilderen en schrijven is er de grote passie voor fotografie. “Dat is echt ons ding”, start Willy zijn verhaal. “We hebben beiden een voorliefde voor fotografie en waren samen lid van Sobeka Fotoclub. We maakten zelf onze zwart-witfoto’s af in de donkere kamer. Ik nam ook veel dia’s en verwerkte die tot reeksen. Met de opkomst van de digitale fotografie lag alles echter geruime tijd stil.”

Veel mensen worden geconfronteerd met kanker en bij de jongste generatie is dat nog ingrijpender

Ochtendgloren

“Zowat vier jaar geleden ben ik herstart met weerfotografie. Het is ondertussen een dagelijkse activiteit geworden voor ons beiden. Bij ochtendgloren, niets gaat boven een zonsopgang, trek ik er een half uurtje op uit om de eerste foto’s te nemen. Bij mijn terugkeer word ik verwelkomd door heerlijk koffiearoma en na een versterkend ontbijt trekken we er samen met de fiets op uit. We hebben geen schrik van een spatje regen en als het sneeuwt, wordt het een ontdekking te voet. Deze ‘uithoek’ is een ideale omgeving voor het maken van opnames. Mooie vergezichten, weidse panorama’s, een variatie aan natuurelementen… De landelijke omgeving van Sint-Lodewijk, Zwevegem, Heestert, Otegem… heeft op dat vlak alles te bieden als je er voldoende oog voor hebt. Leren kijken naar de veranderingen in de natuur is daarbij onontbeerlijk. Onze rit is vaak afhankelijk van de weersomstandigheden. We proberen telkens nieuwe zaken te ontdekken en dat lukt nog meestal ook.”

“Ik lever nu weerfoto’s aan verschillende media. Mijn inzendingen voor Eén en WTV zijn allicht meest gekend. Wat de kwaliteiten zijn van een goeie weer- of landschapsfoto? Iedere foto heeft een stuk imperfectie, maar moet een geheel vormen en liefst iets verrassends inhouden.”

Geen photoshop

“Mijn foto’s zijn minimaal bewerkt, Photoshop is mij compleet onbekend, maar ik probeer mijn foto’s te presenteren zoals je het werkelijk ziet. We weten nooit of de ingestuurde foto’s wel of niet zullen verschijnen. De meningen verschillen soms. Een vergoeding krijgen we er niet voor. De reacties van de mensen zijn hartverwarmend. Een berichtje als appreciatie. Het is voor ons eigenlijk een sociaal gebeuren geworden. De mensen zwaaien als we weer eens passeren. We maken tijd voor een babbeltje”, zegt hij.

“Het idee om een fotoboek uit te geven, leefde al een tijdje en kreeg verder vorm toen we beslisten om er een goed doel aan te koppelen. Veel mensen worden geconfronteerd met dat vreselijke monster dat ‘kanker’ heet. Bij de jongste generatie is dat nog veel ingrijpender. Het Kinderkankerfonds van professor Yves Benoit levert schitterend werk op het vlak van revalidatie en daarom gaat de opbrengst van het fotoboek volledig naar dit goede doel. Dankzij de financiële steun van verschillende gulle sponsors is het een luxefotoboek geworden, garen genaaid en met een harde kaft. Het boek ‘Er is niets bijzonders aan deze plek’ bevat 24 sprekende beelden, telkens vergezeld van een vleugje tekst of poëzie. Kort en krachtig en aansluitend bij de foto. De eerste reacties zijn veelbelovend.” (DRD)

Het fotoboek kost 17 euro (20 euro met de post) en is verkrijgbaar bij Willy en Rita Huys-Decock, Heestertse steenweg 3, Deerlijk. Overschrijven kan op rekeningnummer BE34 9733 7024 4990. Info: 056 77 92 24, 0477 09 77 48 en whrd@telenet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier