Willy Houthoofd uit Ingelmunster krijgt provinciaal ereteken voor 50 jaar inzet bij VFG

Willy Houthoofd: "Ik beloofde mijn vrouw dat ik zou stoppen aan 65 jaar, ik ben er nu 82 en kan nog altijd niet stoppen..." © (foto FODI)
Redactie KW

De plaatselijke Vlaamse Federatie voor Gehandicapten (VFG) werd officieel ontvangen ter gelegenheid van het gouden jubileum. Tijdens dit feest ontving ondervoorzitter Willy Houthoofd een ereteken voor maar liefst 50 jaar inzet.

Willy (82) is getrouwd met Marie-Louise Debouck en woont in de Gistelstraat. Hij is papa van één zoon en opa van vijf kleinkinderen. De gepensioneerde postbode zette zich in zijn leven al vele jaren in voor zijn medemens. Begin de jaren zestig kregen ze de vraag van de Federatie voor Gehandicapten uit Brussel om ook in onze regio met een dergelijke vereniging te beginnen. Om goed geïnformeerd te worden, kregen Willy en nog andere personen les in Brussel, zodat ze in Ingelmunster zitdagen konden houden. Willy was nationaal en provinciaal actief, maar vooral ook in zijn eigen gemeente waar hij al meer dan 50 jaar in het VFG-bestuur zetelt waaronder nu al meerdere jaren als ondervoorzitter.

Toegankelijkheid

De VFG bestaat al 50 jaar. Twee van hun mooiste verwezenlijkingen zijn de start van een petanqueclub en de werkgroep voor toegankelijkheid. “Door wijlen ereburgemeester Eric Vankeirsbilck kregen we ons eerste petanqueplein toegewezen net naast de kerk tussen de bomen”, vertelt Willy. “Daarna verhuisden we naar de Regenboogschool in de Meulebekestraat, waar we nu nog altijd huizen. Er liggen daar al 15 pleinen. De club telt méér dan 100 leden en komt elke woensdagnamiddag en zondagvoormiddag bijeen. Daarnaast gaan de petanquespelers ook bij andere clubs langs om te spelen. Toen Jean-Pierre De Clercq burgemeester was, kregen we een eerste schepen van Toegankelijkheid. Die functie ging naar Trees Lapeere. Trees zorgde ervoor dat er parkeerplaatsen voor andersvaliden werden aangelegd. Op dat moment zetelde ik voor de SP.A ook in de OCMW-raad. Ik werkte niet enkel goed samen met schepen Trees, maar ook met OCMW-voorzitter Jaak Coopman. Met OCMW-voorzitter Jan Defreyne werkten we aan de toegankelijkheid van het Sociaal Huis. Zijn opvolger Geert Verstraete stippelde een wandelroute van drie kilometer uit met tegeltjes en handjes. OCMW-voorzitter Katrien Vandecasteelde legde dan weer de focus op evenementen zoals Labadoux. Dries Couckuyt was al OCMW-voorzitter toen we een screening deden van de handelszaken in Ingelmunster. Zijn ze toegankelijk of niet? We deden dat drie jaar lang, samen met de KVG.”

Werkgroep

De VFG heeft een sterke werkgroep voor toegankelijkheid, waarbij alle politieke strekkingen welkom zijn. “De mens staat centraal en dus zijn we er voor onze medemens”, benadrukt Willy. “Dankzij deze werkgroep is Ingelmunster al veel toegankelijker geworden voor andersvaliden. Willen handelaars verbouwingen uitvoeren, dan krijgen ze een brochure mee met richtlijnen. Zijn de verbouwingen achter de rug, dan gaan we een kijkje nemen wat er allemaal veranderde. Een gewone winkel kan je zonder problemen vlug aanpassen. Een voorbeeld is de elektrozaak van Frank D’Heyger in de Kortrijkstraat. Deze handelaar liet een hellend vlak aanbrengen. Prachtig! Nationaal stelt dikwijls richtlijnen op, die niet haalbaar zijn. Dat zijn allemaal brave mensen, maar die komen niet op de werkvloer. Er is een groot verschil tussen iets op papier noteren en het in de praktijk omzetten.”

“De dankbaarheid van de mensen is me meer waard al het negatieve dat ik al meemaakte”

In het gemeentehuis kreeg Willy een ereteken voor 50 jaar inzet voor VFG. Hij was ontroerd. “Ik heb geen spijt van die voorbije 50 jaar. We liepen dikwijls met ons hoofd tegen de muur, maar de dankbaarheid van mensen is mij meer waard dan al het negatieve dat ik al meemaakte. Ik beloofde mijn vrouw dat ik zou stoppen aan 65 jaar, ik ben er nu 82. Ik kan nu nog niet stoppen. Ik blijf graag onder de mensen. Ik blijf mij graag inzetten voor andersvaliden. Zolang ik dat kan, zal ik dat blijven doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier