Willy Decrock hunkert ernaar om zijn grenscafeetje in De Panne weer te openen

Op 4 januari 2021 zou Willy Decrock (80) uit Adinkerke precies 60 jaar achter de tapkraan staan van het grenscafeetje ‘Au Retour de la Chasse’. Helaas zet de coronapandemie een domper op het grootse feest dat hij voor zijn klanten voor ogen had. Maar uitstel is geen afstel, vindt Willy en hij kijkt ernaar uit om binnenkort weer een ‘klaptje’ te slaan met zijn klanten.

Willy Decrock verlangt naar het moment dat hij weer pintjes mag uitschenken.©Myriam Van den Putte MVO
Willy Decrock verlangt naar het moment dat hij weer pintjes mag uitschenken.©Myriam Van den Putte MVO

Daags na hun trouwdag – op 3 januari 1961 – begon het piepjonge stel Willy Decrock – Maria Delanghe aan een nieuw avontuur. “We namen het boerderijtje over dat op deze locatie vrijkwam, letterlijk aan de grenspaal die België van Frankrijk scheidt, met de bedoeling om te gaan boeren”, vertelt Willy. “Maar er was ook een klein winkeltje en een cafeetje aan verbonden, en daar heeft Maria zich vanaf dag één voor ingezet. We hebben wel een aantal jaar geboerd, met enkele koeien en zwientjes , kippen en geiten, maar uiteindelijk was dat niet rendabel. Dus ging ik in dienst als loonwerker en ik heb 20 jaar bij schelpenfabriek en nertskwekerij Sobry gewerkt waar schelpen werden vermalen tot vogelgrit. Maar ‘s avonds en tijdens het weekend sprong ik bij in het café.”

Elke dag open

Tijd om op reis te gaan, was er nooit… Maria is twee keer in haar leven alleen naar Lourdes gereisd. Voor Willy was de landbouwbeurs in Brussel zijn verste bestemming ooit. “Ik moest hier het toerisme in eigen streek promoten”, lacht Willy. Dat kunnen heel wat klanten en passanten beamen: bij elke gelegenheid duwde Willy hen een exemplaar van de toeristische brochure van De Panne-Adinkerke in de handen.

Het grenscafeetje was tot vóór corona elke dag open, 7/7 en zowel fietsers, toeristen, Fransen en Vlamingen als de locals vinden de weg naar het unieke cafeetje. “Het heeft ook de naam van ‘smokkelcafeetje’”, lacht Willy. “Vroeger kwamen de Fransen hier om margarine, tabak en koffie te kopen en aan de Vlamingen konden ze gemakkelijk hun kortendrank kwijt. Ook de Belgische en Franse douane en de gendarmerie kwamen hier over de vloer, om te kijken of alles wel in orde was, zeg maar…”

Postkaarten

Willy en Maria, die in 2017 overleed, hebben de traditie van de Poteau-kermis die hun voorgangers hadden gestart, nieuw leven ingeblazen. “Het begon ooit met een kaartavond, maar het is geëvolueerd tot een groot feest met de reuzen van De Panne-Adinkerke, de fanfare van Houtem, waarbij iedereen in stoet de grens overtrok naar aspergeboer ‘Zwartje’, met een bezoek aan ‘La Dune aux Pins’, een Franse instelling voor volwassenen met een mentale beperking en een pint bij onze Franse buur van ‘Aux Trois Chasseurs’. Hier zetten de burgemeesters van Ghyvelde en De Panne het grote feest in met een openingsdans.”

Ondanks zijn respectabele leeftijd hoopt Willy in 2021 zijn cafeetje weer te openen, maar dan enkel ‘s namiddags.

Stiekem hoopt hij dat de mensen hem nieuwe kalenders bezorgen voor zijn uitgebreide verzameling en hij fleurt ook op van leuke postkaartjes. Wie Willy blij wil maken, kan een kalender of kaartje bezorgen via ‘Au retour de la Chasse, Maerestraat 1, 8660 De Panne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.