William Boeva verrast elfjarige superfan Devon Aneca thuis: “Ik dacht echt dat ik droomde”

Devon beleefde de dag van zijn leven: toen hij op een regenachtige zaterdagmorgen de voordeur opende, stond daar niemand minder dan zijn kleine grote held William Boeva. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De elfjarige Devon Aneca beleefde onlangs de dag van zijn leven: toen hij op een regenachtige zaterdagmorgen de voordeur opendeed in Meetkerke, stond daar niemand minder dan zijn kleine grote held William Boeva op de stoep. “Een dag die wij nooit van ons leven zullen vergeten”, glundert mama Tatjana.

Devon Aneca, een stoere jongen van elf, werd geboren met een groeistoornis en omdat hij met zijn korte benen moeilijk uit de voeten kan, zetten vrienden van zijn ouders een benefiet op waarmee hij vorige zomer in onze krant kwam. Devon droomde immers van een elektrische rolwagen, zodat hij zelfstandig naar het skatepark kon en naar vriendjes in de straat. Niet alleen werd dat benefiet een groot succes, het artikel in onze krant werd ook nog eens opgepikt door stand-upcomedian William Boeva. Want Devon had in dat artikel verteld dat hij zijn grote held graag eens in levenden lijve wou ontmoeten.

Deur weer dicht

“Zelf waren we natuurlijk al een tijdje op de hoogte dat William op bezoek zou komen, maar voor Devon was het de verrassing van zijn leven”, vertelt zijn mama Tatjana. Al was het voor haar zoon eerst toch wel even schrikken toen hij die zaterdagmorgen de deur opendeed. Devon was zó verbouwereerd dat hij in een eerste reflex de deur gewoon weer dichtdeed. “Ik dacht namelijk dat ik droomde”, grijnst de jongeman. “Devon was ook eerst wat verlegen,” zegt Tatjana, “maar dat was gelukkig snel voorbij. William en Devon hebben samen goed gelachen, en zelfs een partijtje gevoetbald in de tuin.”

“William zegt het zoals het is, en daar kijkt Devon enorm naar op” – Mama Tatjana

Voor Devons ouders was het leuk om met de mama van William eens ervaringen te kunnen uitwisselen. William gaf zelf ook tips, en haalde daarvoor zijn beste West-Vlaams boven. Loat ze mo kieken vint, klonk het toen Devon vertelde dat hij op straat weleens wordt nagestaard. “Als we met Devon naar de Brugse Meifoor gaan, is hij daar bijna een attractie op zich”, bevestigde zijn papa Bjorn. “Kinderen kunnen ook heel gemeen zijn. Zoek je Sneeuwwitje misschien? plagen ze hem dan. Het is belangrijk dat hij voor zichzelf opkomt.”

Een hart onder de riem

Daarom ook was het bezoekje van William zo’n hart onder de riem voor de jongeman. Qua zelfrelativering kan Devon aan de Antwerpse comedian nog een voorbeeld nemen. “Dat is ook wat stand-upcomedians doen: onszelf en de hele wereld relativeren. Als ik in mijn shows vertel dat ik mijn eigen poep niet kan afkuisen, vinden de mensen dat grappig maar het is wel de waarheid. En als stand-upcomedian krijg ik de kans om die dingen voor een groot publiek bespreekbaar te maken. Als ik het niet doe, wie dan wel?”, vraagt William zich hardop af. Hij stoort er zich ook aan dat mensen met een beperking vaak apart worden gezet. “Met mijn zaalshows wil ik dat taboe helpen doorbreken.”

Allebei verwoede gamers

“William zegt het zoals het is, en daar kijkt Devon enorm naar op”, zegt Tatjana. “Het is voor hem heel inspirerend om iemand als William te ontmoeten. Niet alleen omdat hij ook zo klein is, maar vooral omdat hij iets bereikt heeft in zijn leven.” Devon en zijn held bleken overigens nog wel meer dingen met elkaar gemeen te hebben. Zo zijn ze allebei verwoede gamers én hebben ze thuis allebei een streetjet staan; een elektrische aandrijving voor de rolwagen die ze gebruiken. “Laat je daar maar eens mee flitsen door de politie”, grapte William.

“Pesten betert wel”

Hij sprak Devon ook moed in. “Kinderen kunnen misschien soms hard zijn voor elkaar, maar dat betert wel. In het middelbaar werd ik al veel minder gepest wegens mijn kleine gestalte.” Dat pesten blijkt Devon elke dag bezig te houden. “Toen hij hoorde dat hij er in september een zusje bij krijgt, was zijn eerste vraag: ze zal toch ook niet zo klein zijn?. Ondertussen heeft hij met zijn zakgeld al babykleertjes voor haar gekocht”, glimlacht zijn vader trots. Tot slot kreeg Devon nog een gesigneerde dvd van Williams eerste zaalshow Megalomaan cadeau en werd hij ook uitgenodigd op een van zijn nieuwe shows in het najaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier