Willem Vermandere (80) : “Vraag vanaf heden: Van welk jaar ben je? Dat is minder pijnlijk!”

Patrick Depypere

In Kursaal Oostende vierde Willem Vermandere zijn 80ste verjaardag. De zanger, woordkunstenaar en enthousiaste verteller begon even na 15 uur met zijn song ‘Voor ‘t Kindje’ en ‘Den Tjoolder’, waarna hij tegen het publiek zei : “Dag schoon volk, we gaan nog een keer proberen of het nog gaat.”

Willem bleef nummers brengen en hield tussenin even halt om iets te vertellen wat hij had meegemaakt of om een nieuw nummer duidelijker te maken. “Weet je waar ik eens goesting in heb? In en hardrock nummer.” Hij zong dan een liedje over de ‘Gazette’ en verwees zelfs erin naar Tante Delphine van het Koningshuis. Iemand uit de zaal riep de titel van een liedje. “Op een dag als vandaag zing ik wat ik het liefst zing”, reageerde Willem, die wat uitleg gaf waarom en dan vervolgde met mooie nummers, ook uit zijn nieuwe cd ‘Confessies’, die op zijn verjaardag werd voorgesteld.

Vooraleer hij zong over ‘Migrant’ zei hij : Ik ga een liedje brengen waar ik veel miserie mee had. Ik kreeg veel boze brieven. ‘t Wordt dus tijd dat ik het nog eens zing.” Willem Vermandere stond ook stil bij zijn 80ste verjaardag, precies op zondag 9 februari. “Mensen vragen : hoe ga je dat vieren ? Ik zeg : Ik moet gaan werken. Ik moet die dag gaan zingen. Hoe oud ben je ?”, vragen ze dan. Dat doe je niet. Vanaf heden moet je vragen : Van welk jaar ben je ? Dat is minder pijnlijk“, lacht Vermandere, waarna hij zong over ‘2040’, het jaar dat hij zijn 100ste verjaardag mag vieren.

Willem Vermandere kreeg bloemen op het podium van familieleden. (Foto FODI/Jens)
Willem Vermandere kreeg bloemen op het podium van familieleden. (Foto FODI/Jens)

Terwijl de tonen van Happy Birthday weerklonken en het publiek applaudisseerde, kwamen er familieleden op het podium met bloemen. De zanger werd bedolven onder de bloemen en dat deed hem deugd. Na nog een tweetal bisnummers vertrok hij achter de coulissen naar zijn familie, die in de backstage zaten te wachten. Maar zanger Willem bleef daar niet lang, want hij ging heel vlug naar de foyer van Kursaal Oostende om aan zijn fanstand te signeren en de fans te begroeten. Chapeau Willem dat je zelfs op je verjaardag het publiek, uw fans, niet vergeet.

(PADI)

Willem komt terug naar Kursaal Oostende op 1 november 2020 om 15 uur. Info concertenaanzee.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.