Willem Vandamme is voorzitter van de nieuwe Ichtegemse adviesraad economie

Willem Vandamme wil ook over de gemeentegrenzen heen kijken. (foto Coghe) © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Willem Vandamme (30), medezaakvoerder van de bvba Vandamme Aanhangwagens, is de voorzitter van de nieuwe adviesraad lokale economie, handel en landbouw. “Tijdens de eerste vergadering borrelden al ideeën op.”

De gemeentelijke adviesraden vormen de klassieke inspraakinstrumenten op lokaal vlak. Ze hebben elk een eigen werkgebied waarover ze het gemeentebestuur adviseren. Het bestuur wil met de hersamenstelling en de herziening van de bestaande statuten en inwendige reglementen een nieuw elan geven aan de adviesraden en de inspraak van de burgers efficiënter laten verlopen. Nieuw voor deze bewindsploeg is de adviesraad lokale economie, handel en landbouw. Willem Vandamme (30), medezaakvoerder van de bvba Vandamme Aanhangwagens, is de voorzitter van die nieuwe adviesraad. Hij woont samen met Gaëlle en hun zoontje Cyriel in de Hogebos.

Meer vergaderen dan verplicht

“Van zodra ik wist dat er kandidaten gezocht werden voor deze adviesraad aarzelde ik niet en stelde ik mij kandidaat”, vertelt Willem. “Als zelfstandig ondernemer zie ik al jaren dat het aantal ondernemingen en winkels daalt. Vanuit het beleid zag ik de laatste jaren weinig of geen initiatieven komen om deze trend om te buigen. Met de oprichting van de nieuwe adviesraad zag ik een opportuniteit. Want iedereen is gebaat bij een bloeiende lokale economie. Denk in de eerste plaats maar aan de plaatselijke werkgelegenheid. Met de adviesraad lokale economie zijn we nog maar één keer samen gekomen, maar we zijn alvast overeengekomen om vier à vijf keer per jaar te vergaderen, meer dus dan de twee vergadering die reglementair voorzien zijn. In die eerste vergadering werd ons gevraagd de sleutelfuncties vast te leggen. In eerste instantie voelde niemand zich geroepen om een van die functies uit te oefenen en er zou overgegaan worden tot een stemming op papier. Ik heb het niet zover laten komen en heb me dan maar kandidaat gesteld voor het voorzitterschap. Onmiddellijk volgden Kristin Verhelle (ondervoorzitter, red.) en Marjan Vandeputte (penningmeester, red.). Het is de bedoeling dat we initiatieven nemen en ideeën lanceren. In die eerste vergadering kwamen al een paar voorstellen opborrelen.”

Nieuwe ambtenaar lokale economie

“Op dit moment is algemeen directeur Dimitri Decock onze link met het schepencollege, maar van zodra een ambtenaar lokale economie is aangeworven, wordt die ons vast aanspreekpunt. We willen ook over de gemeentegrenzen heen kijken. Zo slaagde Lichtervelde er in een vijftal jaar in de dorpskern nieuw leven in te blazen. Maar het is en blijft een ingewikkelde materie en we beseffen dat het niet eenvoudig wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier