Wilfried Vierstraete krijgt Koarle voor jarenlange inzet voor de sport

De trofee voor jarenlange sportverdienste De Koarle gaat dit jaar naar Wilfried Vierstraete, pionier en secretaris van de Torhoutse loopclub Road Runners.©Johan Sabbe
De trofee voor jarenlange sportverdienste De Koarle gaat dit jaar naar Wilfried Vierstraete, pionier en secretaris van de Torhoutse loopclub Road Runners.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De traditionele verkiezing van de Torhoutse sportlaureaten had na het voorbije coronajaar weinig zin, maar de trofee voor jarenlange sportverdienste De Koarle wordt wel uitgereikt. Die gaat naar Wilfried Vierstraete, pionier en secretaris van de loopclub Road Runners.

Vorig jaar kon het Sportgala enkele weken vóór de coronalockdown nog net plaatsvinden. Toen ging de trofee voor sportprestatie van het jaar naar G-tafeltennisspeelster Sara Vandaele. Bij de jeugd won judoka Tibo De Zutter en de carrièreprijs De Koarle ging naar Gilbert Gevaert, ooit succesvolle ultraloper.

Dank aan de coronahelden van de sportclubs

“Dit jaar konden we als gevolg van corona uiteraard geen Sportgala organiseren en niet zomaar sportlaureaten verkiezen”, zegt voorzitter van de Raad van Sportambassadeurs Patrick Bostoen. “Dat was na al die maanden lockdown onmogelijk en had bovendien geen betekenis, want er werden geen prestaties geleverd zoals anders. Als alternatief hebben we ervoor gekozen om de zogenoemde coronahelden van de sportclubs in de kijker te plaatsen.”

“Een heel terechte keuze”, vindt schepen van Sport Rita Dewulf. “We moeten van de gelegenheid gebruik maken om na de voorbije, zware coronaperiode de mensen in de bloemetjes te zetten die zich ondanks alles voor hun sportclub hebben uitgesloofd. Het was voor hen voortdurend schakelen om de sportbeoefening toch enigszins mogelijk te maken. Dat vergde heel wat aanpassingsvermogen. We willen hen daarvoor bedanken.”

Secretaris sinds start van Road Runners in 1990

De Koarle voor een lange en verdienstelijke sportcarrière wordt wél toegekend. De trofee gaat naar Wilfried Vierstraete (68) uit de Biezenstraat, getrouwd met Rita Dekeyser (69). Ze hebben een zoon Jurgen, een dochter Nathalie en vier kleinkinderen. Wilfried heeft tot aan zijn pensioen als atelierverantwoordelijke gewerkt bij het maatwerkbedrijf OptimaT. Hij ontfermde zich daar over zowat alles wat met elektriciteit te maken had.

Wilfried geniet echter vooral bekendheid vanwege zijn grote inzet in het wereldje van het joggen en het hardlopen, een vrijetijdsbesteding die hij trouwens nog altijd beoefent, tot zelfs in de Ardennen. Hij heeft tientallen marathons gelopen en is sinds de start van de Road Runners in 1990 onafgebroken secretaris van die Torhoutse loopclub. Hij is ook voorzitter van het Houtlandcriterium met meer dan tien loopwedstrijden in de regio. Dat vergt allemaal tijd en inspanningen.

Wat Wilfried vooral typeert, is de manier waarop hij met de andere bestuursleden zijn club Road Runners samenhoudt: met een kwinkslag en de nadruk op vriendschap. Hoe belangrijk hij het sporten ook vindt, wat ernaast gebeurt, ligt hem evenzeer na aan het hart. Noem het: sporten en tegelijk van het leven genieten.

De Koarle wordt op vrijdagavond 28 mei thuis aan Wilfrieds deur coronaproof uitgereikt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.