Wilfried Vantyghem geeft fakkel bij domein Polderwind door aan Tom Decraecke

Tom Decraecke (l.) volgt Wilfried Vantyghem op als manager van Domein Polderwind. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wilfried Vantyghem gaf onlangs de fakkel door als manager van Domein Polderwind. Zijn opvolger is de 44-jarige Tom Decraecke, tot voor kort coördinator van de Koninklijke Villa in Oostende.

Wilfried Vantyghem (65) was operationeel directeur bij het Rode Kruis toen de nieuwe uitdaging op zijn pad kwam. Daarvoor werkte hij onder andere bij het AZ Sint-Lucas in Brugge. “Eigenlijk ben ik van opleiding bio-ingenieur. Ik zat eerst in de voedingsindustrie, die toen net de dioxinecrisis achter de rug had. Die ervaring kwam van pas in de zorgsector”, vertelt hij.

Wilfrieds opvolger Tom Decraecke startte als verpleegkundige, maar studeerde ook hotelmanagement. Hij was een vijftal jaar coördinator van de Koninklijke Villa. “Ik kende dus het reilen en zeilen van een zorghotel. Al wordt dé uitdaging nu om de coronacrisis het hoofd bieden”, aldus Tom.

Ook bij Polderwind regende het immers annuleringen. “Vóór de coronacrisis draaiden we voor zo’n 80 procent op groepen, de overige 20 procent waren individuele vakantiegangers. Het streefdoel was om dat binnen vijf jaar fiftyfifty te krijgen. Maar door corona zijn de groepsvakanties volledig weggevallen en bij de individuele gasten merken we een zekere terughoudendheid. De uitdaging wordt nu om hen ervan te overtuigen dat ze bij ons veilig op vakantie kunnen. We hebben hier alleszins ruimte genoeg.”

Om die individuele markt verder aan te boren, ging Polderwind vorig jaar in zee met Booking.com en werd er een sales- en marketingverantwoordelijke aangetrokken. “We gaven onszelf vier à vijf jaar de tijd om het zorghotel break-even te laten draaien, wat nu door corona niet zal lukken. Het zal al fantastisch zijn als we 2020 kunnen afsluiten met een bezetting van 15 procent.”

Pionierswerk

“Het coronavirus bracht ons ook opportuniteiten: we krijgen nu veel meer vragen van bedrijven. Onze ligging, tussen Brugge en de kust, is een troef”, zegt Tom.

“Wij hebben dit project op de rails gezet, het is nu aan Tom en zijn team om Polderwind verder op de kaart te zetten. Toen hij hier een tijdje geleden toevallig passeerde met de fiets, vertelde ik hem dat we een opvolger zochten, en hij bleek de geknipte man te zijn. Zijn achtergrond als verpleegkundige en netwerk in de zorg zijn een meerwaarde”, zegt Wilfried, die met grote voldoening terugblikt op zijn tijd bij Polderwind. “Een aantal van onze eerste gasten kwam hier ondertussen al vier of vijf keer terug. Fijn om te zien dat we onze objectieven behalen: de mensen een zorgeloze vakantie laten beleven, daar draait het voor ons om. Het is een heel intense periode geweest, maar de voldoening is enorm”, zegt Wilfried, die met zijn team pionierswerk verrichtte.

Tom ging al op 1 juni aan de slag in Polderwind. “Ik heb eerst nog een maand met Wilfried meegelopen. Zijn gedrevenheid was aanstekelijk: hij gaat dan wel met pensioen, maar in plaats van uit te bollen, heeft hij hier nog eens goed op het gaspedaal geduwd. Dat triggerde mij om zijn inspanningen voort te zetten en er verder een mooi verhaal van te maken. We zijn momenteel ook bezig om een eigen vrijwilligerswerking op touw te zetten. We willen een warm nest zijn.”

En hoe ziet Wilfrieds toekomst eruit? “Ik blijf sociaal geëngageerd. Ik ben voorzitter van de Kerkfabriek Sint-Pietersbanden in Torhout en ook ondervoorzitter van een coöperatieve vennootschap rond brandverzekeringen. Mijn vrouw en ik maken wekelijks fietstochtjes van 50 km, en onze kinderen zitten volop in verbouwing. Ook daar kan mijn hulp dus nog van pas komen.”

Wie graag bij Domein Polderwind wil vrijwilligen, kan terecht bij info@domeinpolderwind.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier