Wilfried Toorré (77) overleden aan corona: “Hij heeft de jongere generatie alles geleerd”

Redactie KW

Op dinsdag 24 november is Wilfried Toorré op 77-jarige leeftijd in het Jan Yperman Ziekenhuis overleden. Hij was onder andere de oprichter van het destijds erg populaire begeleidingsorkest The Sonny Boys.

Wilfried werd geboren op 27 januari 1943. Al van heel jong was hij geïnteresseerd in muziek en leerde accordeon spelen, later kwam daar ook nog saxofoon bij. Van opleiding was hij elektricien, maar al vrij vlug maakte hij van zijn hobby zijn beroep. In 1959 richtte hij zijn eigen band op die de naam The Sonny Boys kreeg. Vader Cyrille steunde zijn zoon daarin volledig als sponsor bij de start van de groep en aangezien Wilfried toen nog te jong was om in auto te rijden was hij ook de chauffeur. ” The Sonny Boys werden echt een succesverhaal”, zegt broer François Toorré. “De groep had altijd een overvolle agenda. Ze speelden soms tot 25 keer in een maand, zowel in België als in Nederland.”

Topmuzikanten

Wilfried was een echte techneut en perfectionist. Zo belde François Glorieux hem om het geluid van zijn bigband op punt te zetten en ook Bobby Setter ging te rade bij Wilfried om de knepen van het vak op het gebied van geluid onder de knie te krijgen. Door zijn drukke agenda en de kwaliteit kreeg hij bij The Sonny Boys de beste muzikanten zoals Maarten Standaert (later bas bij Gabriël Rios en Miguel Wiels), Bart Gysemans (Helmut Lotti), Chris Vanzielegem (Will Tura), Peter Verbraken (Jo Lemeire), Jo Mahieu (Jasmine) en Alain Vanzeveren (Bart Peeters). Miguel Wiels was als jonge knaap pianist bij The Sonny Boys. Kortom, de elite speelde bij de band van Wilfried Toorré.

“Als jongste broer ben ik eigenlijk samen opgegroeid met zijn zoon Angelo en we hadden onze eigen band Enjoy die we later bij The Sonny Boys voegden. Zo vormden wij de bezetting van de 90’s. We speelden van eind juni tot halverwege september in het Witte Paard en na het seizoen reden we vier keer per week naar Nederland om artiesten te begeleiden. We speelden in de mooiste hotels en theaters en we begeleidden onder meer Lee Towers, Albert West, Corry Konings, The Platters, Dennie Christian, Freddy Breck, Helmut Lotti, Vader Abraham, Rob De Nijs, Peter Koelewijn, Johnny Logan om er maar enkele te noemen.”

Elvisfan

“Mijn broer Wilfried was een grote fan van Elvis en had een goede band met de muzikanten. Na zijn overlijden kreeg ik heel wat telefoontjes om hun medeleven te betonen. Het orkest is gestopt in 2001. Wij als jongere generatie hebben alles geleerd van Wilfried. Zijn zoon Angelo is ook beroepsmuzikant en Mathieu, de zoon van zus Martine, is een fantastische goede drummer in vele topbands. We zijn enorm beïnvloed door de meester, zijn passie was niet in te schatten.”

“Na de Sonny Boys werd ik opgebeld door Bobby Setter om zijn band te vervoegen. Auditie doen was niet nodig, want ik kwam van de Sonny Boys. Later heb ik Wilfried nog betrokken bij de muziek. Zo deed hij de laatste jaren hier en daar wat geluidstechniek en hebben we een paar keer met Jan Wuytens een concert gespeeld, gekoppeld aan een reünie van The Sonny Boys. Hij genoot er enorm van. Ik zal mij broer altijd herinneren als een hele fijne mens met een enorme voor passie voor muziek. Ik ben mijn beste vriend, mijn broer en grote voorbeeld kwijt”, besluit François.

Wilfried Toorré was getrouwd met Rita Douchy. Hij was de vader van Angelo en Sabrina, grootvader van Manon, Maïté, Sharon, Geoffrey en overgrootvader van Elise en Céliste. De uitvaarplechtigheid heeft plaats in beperkte kring in de aula van Rouwcentrum Derveaux op maandag 30 november om 11 uur. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.