Wildbeheereenheid Houtland investeert in veelkleurige reflectoren langs E403 in Torhout

Patrick Daenens, voorzitter van WBE Houtland, ging wildspiegels ophangen nabij de afritweg. © (foto JS)
Johan Sabbe

Langs de E403-afritweg worden jaarlijks wilde dieren aangereden, vooral reeën in april en mei. Dat leidt tot heel wat dierenleed en uiteraard ook materiële schade aan de auto’s. Daaraan hoopt WBE Houtland nu paal en perk te hebben gesteld. De genoemde wildbeheereenheid heeft namelijk 90 wildspiegels geplaatst. “Dergelijke veelkleurige reflectoren beschermen mens en dier”, aldus Patrick Trio.

Patrick (60) woont op het einde van de Ernest Claeslaan in Torhout. Hij is professionele boomverzorger, tuinaanlegger, leraar tuinbouw plus teeltoverste aan het VTI in Poperinge, natuurliefhebber én jager. In die laatste hoedanigheid maakt hij deel uit van de Wildbeheereenheid Houtland met Patrick Daenens (59) als voorzitter. Die woont in de Warandestraat in Torhout.

“Wildspiegels beschermen mens en dier”

WBE Houtland werd begin 1994 opgericht als samenwerkingsverband tussen individuele jachtrechthouders in de regio. Er wordt door de leden aan planmatig wildbeheer gedaan. Het werkingsgebied bevindt zich hoofdzakelijk in Ichtegem, Jabbeke, Gistel, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Brugge, plus nog wat kleinere zones op het grondgebied van de gemeenten Koekelare, Kortemark, Lichtervelde en Oostkamp.

Betaald door WBE Houtland

“Sommige mensen begrijpen niet hoe het te rijmen valt dat je én natuurliefhebber én jager bent”, zegt Patrick Trio. “Ten onrechte vinden ze jagers de tegenpool van wie van de natuur houdt. Ze beseffen helaas niet dat wie jaagt en zich aan de regels houdt, voor evenwicht in de natuur zorgt. In mijn eigen buurt heb ik nog nooit een ree neergeschoten. Je kunt daarvoor maar de toelating vragen als er een heel gegronde reden is. Het is met andere woorden een misvatting dat we zomaar dieren doden. Met het project van de wildspiegels willen we integendeel dierenlevens redden.”

WBE Houtland heeft de 90 wildspiegels aangekocht en geplaatst. “We zullen ze ook onderhouden”, vervolgt Patrick. “De stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schaarden zich van meet af aan achter ons project, maar we dienden alles zelf te betalen. De wildspiegels hebben onze wildbeheereenheid een dikke 1.000 euro gekost. AWV toonde zich als wegbeheerder wél bereid om alle bestaande katafootpaaltjes te herstellen wat ook gebeurd is zodat we de wildspiegels er stevig aan konden bevestigen. Waar nodig heeft het agentschap enkele van die typische witte bermpaaltjes met oranje reflectoren bijgeplaatst. Zulke katafootpaaltjes bakenen overal in het land de wegen af. Ook plaatst AWV twee verkeersborden die waarschuwen voor overstekend wild. Met onze WBE zullen we vanaf nu jaarlijks het project opvolgen in het belang van de dieren en de verkeersveiligheid. We voorzien elk jaar een heuse vrijwillige herstellingsdag.”

Een levend reeëntreintje

Een ree is een nachtdier, dat zich overdag koest houdt. ‘s Avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends zijn de reeën wel actief. Het vreemde is dat zo’n dier, van zodra het de koplampen van een auto ziet naderen, de neiging heeft om net dán de weg over te steken. De reflecterende wildspiegels weerkaatsen het felle licht van de koplampen en veroorzaken een uiteenlopende flikkering, die de dieren afschrikt. Gevolg: in plaats van over te steken, houden ze zich gedeisd.

Patrick Trio bij een doodgereden reegeit langs de E403-afritweg.
Patrick Trio bij een doodgereden reegeit langs de E403-afritweg. “Hopelijk is dat vanaf nu verleden tijd”, zegt hij. “Dankzij de door de Wildbeheereenbheid Houtland geplaatste wildspiegels.© (foto JS)

De jagers waren van plan om in groep de wildspiegels nabij het afritcomplex te gaan plaatsen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten: samenscholingsverbod! Nog net vóór de strengere maatregelen in de strijd tegen het virus van kracht werden, gingen twee leden van de Wildbeheereenheid Houtland elk solo aan de slag: Gabriël Remmerie en voorzitter Patrick Daenens. Ze zorgden ervoor dat de afritzone voorzien werd van de speciale reflectoren.

“Het weerkaatste felle licht van de koplampen schrikt de wilde dieren af”

“We zijn blij dat we er nog net op tijd in geslaagd zijn om alle wildspiegels aan te brengen”, klinkt Patrick Daenens opgelucht. Hij runt in Torhout een advocatenkantoor. “We hebben ze specifiek voor de reeën geplaatst, maar ook hazen, konijnen, vossen, steenmarters, bunzings en een resem andere dieren worden ‘s nachts door onze bijzondere spiegels verwittigd dat er een auto komt aangereden. Dit zal veel dierenleed voorkomen en tegelijkertijd aan de verkeersveiligheid bijdragen. Hopelijk krijgen er vanaf nu geen automobilisten meer te maken met het aanrijden van wild.”

Tot 156 lichtweerkaatsingen

“Ons project komt geen dag te vroeg”, zegt Patrick Trio. “Toen Gabriël de wildspiegels aan het plaatsen was, stopte een vrouw met haar wagen om te vragen wat ze diende te doen mocht ze een ree aanrijden. Ze vertelde dat ze al een paar keer hard op de rem had moeten staan om overstekende reeën te ontwijken. Ze had zelfs meegemaakt dat er twee tot drie dieren tegelijk overstaken. Dan is het supermoeilijk om in het duister zo’n levend treintje te ontwijken.”

Waarom de reeën vanuit Groenhovebos de drukke afritweg oversteken? Patrick Trio: “In het voorjaar worden de kalfjes van het jaar ervoor verdreven door de reegeit, de moeder dus. Ze ziet zich daartoe verplicht omdat er nieuwe kalfjes geboren zullen worden. Dan moeten de eenjarigen plaats maken en op eigen benen leren staan. Die jonge, onervaren dieren moeten op zoek naar een eigen territorium zonder de bescherming van het moederdier. Vandaar dat we er met WBE Houtland zo sterk voor geijverd hebben om ten laatste tegen eind maart de wildspiegels geplaatst te krijgen. Wat zijn we blij dat het gelukt is!”

Er is gekozen voor de nieuwe wildspiegel Multi Wildschutz Warner. “Deze wildspiegels van Duits fabricaat zijn het neusje van de zalm”, vervolgt Patrick. “Het gaat om speciaal ontworpen reflectoren in een honingraatstructuur, waardoor je tot wel 156 lichtweerkaatsingen kunt opwekken. De reflectoren bestaan uit een specifieke kleurschakering die het volledige lichtspectrum omvat dat voor het wild zichtbaar is. We hebben vijf verschillende soorten reflectoren opgehangen om de gewenning bij de dieren tegen te gaan. Op basis van testen in de Poldersstreek werken deze wildspiegels ook uitstekend bij ander wild dan reeën. Hazen worden bijvoorbeeld afgeschrikt en die prachtige dieren sterven langs de afritweg met de regelmaat van een klok door aanrijdingen, vorige week nog. Onderschat het belang van ons project dus niet.”

Voor info: www.wbehoutland.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier