Wijnoogst op Monteberg start vroeger dan anders

Ward Six kijkt aandachtig toe dat alles goed verloopt © EF
Redactie KW

Een week vroeger dan normaal is wijnboer Ward Six begonnen met de druivenoogst op het wijngoed de Monteberg. Net als bij de collega-wijnboeren in Heuvelland had ook Ward Six last van de wespen. “De plukmachine zorgde voor trillingen zodat de wespen al weggevlogen waren nog voor de machine in hun nabijheid was.”

Over een halve hectare werd de plukmachine ingezet voor de siegerrebe en de solaris. “Het zijn traditioneel de eerste variëteiten die we oogsten. Maar wel vroeger dan normaal en daar zaten de wespen voor niets tussen. De druiven zijn gewoon rijp. En dat zal ook zo zijn met de andere 10 druivenrassen die hier verbouwd worden.”

Wespen

“Dat betekent dat we alle druiven zullen geoogst hebben tegen eind september en niet meer in oktober zoals in het verleden. Het is nu al een viertal jaar dat we merken dat de druiven steeds vroeger rijp worden.”

Ondanks de afwezigheid van de zon lieten de wespen zich toch in grote getale zien. “Onze machine maakt niet alleen wat lawaai, ze zorgt ook voor trillingen waardoor de wespen de tijd niet hadden om te prikken in de druiven.”

Lokale wijnbouw

Traditioneel is de maand september, los van de oogst, een heel drukke periode op het wijngoed. “Dan ontvangen we tot 50 autobussen met reizigers die het wijndomein bezoeken.”

Het valt de wijnboer wel op dat de binnenlandse toerist de lokale wijnbouw heeft ontdekt. “Het doet plezier hen te ontmoeten op ons wijnterras. Zoals vandaag, onze plukmachine joeg gelukkig alleen de wespen weg. Heel veel voorbijgangers kwamen net wat dichterbij om deze oogst mee te maken.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier