Wijnhandel THYRSUS met bar in schaduw van kerk

Wouter en Charlotte klinken met een glaasje in hun prachtige binnentuin. © (Foto GF)
Wouter Vander Stricht

Wijnhandel THYRSUS is al vijf jaar bezig met naam en faam aan het vestigen. Sinds eind 2020 heeft de zaak van Wouter Degryse en Charlotte Vereecke een uitvalsbasis gevonden in de oude pastorie in Oekene. In het prachtige decor naast de Sint-Martinuskerk kun je (binnen of buiten) nu ook genieten van een glaasje wijn.

Wouter Degryse is sommelier en startte vijf jaar geleden met THYRSUS. De zaak werd vernoemd naar de staf van de god Bacchus. Oorspronkelijk was het louter een wijnhandel, maar ondertussen kreeg het concept al heel wat vertakkingen. Met WILD. en VIS. zette THYRSUS ook pop-uprestaurants op poten op een geheime locatie. De bedoeling was ook daar om de beleving van wijn, in combinatie met lekker eten, centraal te plaatsen. “Toen we hier de kans kregen om de oude pastorie te kopen, zagen we de kans schoon om al onze ideeën onder één dak te brengen. We waren immers op zoek naar een pand waar we ook konden wonen. En het liefst bleven we in Roeselare. We zitten hier ideaal, ook al omdat we door de nabijheid van invalswegen goed bereikbaar zijn. En ondertussen leren we Oekene en de mensen die er wonen beter kennen.”

De wijnhandel blijft centraal staan in de zaak van Wouter en Charlotte, maar tijdens de openingsuren kun je er nu ook terecht in de bar. “Die openingsuren zijn eerder beperkt, maar wie wijn wil kopen of advies inwinnen kan altijd een afspraak maken. Op donderdagavond van 17.30 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur kun je hier van een glaasje en een hapje komen genieten. Er zijn hier 150 wijnen per glas te krijgen, wat toch wel uniek is. Maar buiten die uren organiseren we ook heel wat events zoals wijndegustaties voor bedrijven, groepen vrienden, families… In dergelijke workshops kun je op een ludieke, spontane manier wat meer leren over wijn en tegelijk uiteraard ook proeven. We hebben hier een unieke locatie beet en die kun je ook huren voor allerlei privéfeestjes: van communies tot huwelijken. Alles tot 50 personen kunnen we aan. Wij verzorgen ook de catering en werken met de mensen een formule op maat uit.”

Mensen komen met hun menu, wij adviseren hen de wijnen

De pastorie beschikt ook over een mooie binnentuin pal onder de toren van de Sint-Martinuskerk. “De ingang van onze zaak is langs de straatkant, maar bij huwelijken kunnen we ook de deur openen recht tegenover de ingang van de kerk, de route die de pastoor vroeger nam. Zijn woon-werkverkeer bedroeg amper enkele tientallen meters”, lacht Wouter. Charlotte: “Nu wordt vooral nog gewerkt met een hapjeskaart, maar we zouden in de toekomst graag op zaterdagmiddag ook een lunch serveren en een volwaardige kaart aanbieden.”

Leuke hebbedingen

THYRSUS kreeg al erkenning door de Roeselare Award voor winkelbeleving te winnen in 2019. In 2021 is de zaak ook een van de Leiespots. “We blijven ons ding doen en voelen dat dit werkt. De mond-tot-mondreclame doet ook goed zijn werk. Voor volgend jaar zit de meimaand al volledig volgeboekt. Maar wie gewoon met een groep vrienden (vanaf tien personen, red.) hier een leuke avond wil komen beleven kan ons altijd contacteren. Je kunt hier ook altijd binnenstappen voor wijnadvies. Wij focussen vooral op Europese wijnen. Qua flessen start de prijs bij 6 euro tot de duurdere wijnen. Maar wie een lekkere spaghetti wil eten en daarbij enkele flesjes wijn zoekt tegen een betaalbare prijs, kan hier ook gewoon binnenspringen. Soms komen mensen hier ook met een menu dat ze willen klaarmaken en dan doen wij de pairing met de wijnen. Het gaat dus echt om persoonlijk advies.”

THYRSUS belevert ook enkele horecazaken die binnen de filosofie passen. Naast wijn zorgt Charlotte ervoor dat er nog heel wat leuke hebbedingen te koop zijn in de zaak: keramiek van Tafelgemak, de bekende Roeselaarse ‘Schevevazekes’, oorringen van Louise Kopij, handgemaakte houten schalen van Mijn Object… “En er is nog ruimte vrij voor meer”, besluit Charlotte.

www.thyrsus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier