In 2017 keken bewoners van de Diepestraat in Moorslede op toen Rumbekenaar Marc Dewulf en zijn vrouw Charlotte Loosveld hun precieze plannen uit de doeken deden. De wijnliefhebbers plantten er, op een voormalige bunkerlinie, negenhonderd wijnstokken aan. Met de kennis die Marc had opgedaan tijdens een wijncursus ging het koppel aan de slag. Inmiddels is er al veel veranderd. De Wulfgaard groeide uit tot een volwaardige wijngaard met oogstrijpe druiven. "De naam van onze wijngaard hebben we inmiddels omgedoopt naar 'De Mikken', verwijzend naar de naam die men de omgeving hier geeft", legt Marc uit.
...

In 2017 keken bewoners van de Diepestraat in Moorslede op toen Rumbekenaar Marc Dewulf en zijn vrouw Charlotte Loosveld hun precieze plannen uit de doeken deden. De wijnliefhebbers plantten er, op een voormalige bunkerlinie, negenhonderd wijnstokken aan. Met de kennis die Marc had opgedaan tijdens een wijncursus ging het koppel aan de slag. Inmiddels is er al veel veranderd. De Wulfgaard groeide uit tot een volwaardige wijngaard met oogstrijpe druiven. "De naam van onze wijngaard hebben we inmiddels omgedoopt naar 'De Mikken', verwijzend naar de naam die men de omgeving hier geeft", legt Marc uit. Vorig jaar oogsten de wijnbouwers voor het eerst. Een kleine oogst, als experiment. "We keken vooral uit naar afgelopen zaterdag. Dan zou onze eerste volwaardige oogst een feit zijn. Voor ons was het een heel spannend moment", aldus Marc. Voor die oogst konden Marc en Charlotte rekenen op een vijftiental familieleden. Zij gingen 's ochtends, onder een heerlijk zonnetje, aan de slag. De familieleden verdeelden zich over de verschillende rijen met wijnstokken. Na een drietal uur keek Marc tevreden naar het eindresultaat. "We hebben zo'n zevenhonderd kilogram druiven. Dat is meer dan we verwacht hadden. We zijn heel tevreden." Enige tijd geleden zaten Charlotte en Marc nog met de handen in het haar tijdens een nieuwe hittegolf. "Gelukkig had die niet echt een grote invloed op de kwaliteit van de druiven." Na het plukken ging de oogst onmiddellijk naar de woning van Marc en Charlotte in Rumbeke. Het koppel beschikt over de nodige machines en werktuigen om van de druiven lekkere wijn te maken. Die staan opgesteld in de garage van de woning. "In een eerste fase worden de druiven ontsteeld en gekneusd. Daarna wordt de gisting in gang gestoken. De volgende maanden worden essentieel om tot een goede wijn te komen. Er kan nog heel veel verkeerd gaan, maar een belangrijke eerste stap is wel al gezet." Marc, Charlotte en hun familie kijken nu vooral uit naar volgend jaar. "Het is onze bedoeling om in mei 2020 onze wijn te bottelen en uiteindelijk op de markt te brengen. We willen graag zowel rode, witte als roséwijn aanbieden." Charlotte en Marc hebben nog grote plannen. Wijngoed Mikken breidt volgend jaar namelijk gevoelig uit. In de weide achteraan de huidige wijngaard langs de Diepestraat worden 3.100 nieuwe wijnstokken geplant. "Voor ons is het commercieel interessanter om het groter aan te pakken. Het is praktischer om in grote volumes te werken. We hebben namelijk de apparatuur om veel meer druiven te verwerken dan we nu doen. Volgend jaar zullen we misschien al onze eerste flessen hebben, maar het aantal zal beperkt zijn. Met de nieuwe wijnstokken willen we daar verandering in brengen."Charlotte en Marc hopen de komende jaren het wijngoed Mikken op de kaart te zetten. Het koppel blijft echter bescheiden en met de voetjes op de grond. "De wijnbouw zit in België in de lift. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Het zou natuurlijk super zijn mocht één van onze wijnen ooit in een mooi restaurant geserveerd worden", lacht Marc. (BF)