Wijnendale Sportief viert goud en plant koers voor dames elite

Wielrennen met een gouden randje. Wielerclub Wijnendale Sportief bestaat vijftig jaar en dat gouden jubileum wordt op zondagmiddag 9 december door het bestuur gevierd met een etentje in Brasserie Heuvelhof nabij het Kasteel Wijnendale. De 76-jarige Robert Pollin is al veertig jaar voorzitter en kan naar aanleiding van het gouden feest van zijn club belangrijk nieuws melden. De bekende wielerwedstrijd die op kermiswoensdag in het stadscentrum georganiseerd wordt en vorige zomer door Wijnendale Sportief nieuw leven ingeblazen kreeg, wordt vanaf volgend jaar een wedstrijd voor… dames elite.

Het bestuur van de jarige wielerclub Wijnendale Sportief met van links naar rechts Geert Riviere (bestuurslid), Marc Sinnaeve (penningmeester), Tom Knudde (bestuurslid), Robert Pollin (voorzitter) en Stefaan Pollin (secretaris). Ontbreekt : Gabriël Mylle (koersdirecteur). © Foto JS

De kermiswoensdagwedstrijd werd jarenlang georganiseerd door wielerclub Door Eendracht Sterk – onder de naam Omloop van de Sparrestede – maar in 2017 gaf de genoemde vereniging er de brui aan: de koers ging voor het eerst sinds mensenheugenis niet door. Velen vonden dat jammer, zo ook de bestuursleden van Wijnendale Sportief, die besloten om voor een keertje hun vertrouwde dorp te verlaten om in het centrum de kermiswedstrijd van augustus te reanimeren. Bijgevolg werd er vorige zomer op kermiswoensdag dan toch weer gekoerst, weliswaar geen wedstrijd voor elite zonder contract en beloften, maar voor juniores. Met start en aankomst in de Industrielaan. Helaas daagden er te weinig renners voor het evenement op en liet ook de publieke belangstelling het afweten.

“Toch willen we de traditie van een zomerse wielerwedstrijd op kermiswoensdag niet laten schieten en dus pakken we volgend jaar met een tweede editie uit”, zegt Stefaan Pollin, zoon van Robert en secretaris van de wielerclub. “We gooien het echter over een totaal andere boeg en pakken met een race voor dames elite uit. Voor het kruim van de vrouwelijke wielrenners dus. In principe zouden we daarvoor toch minstens vijftig à zestig deelneemsters aan de start moeten krijgen. De datum ligt vast: woensdag 21 augustus 2019. Met een aantrekkelijke omloop door de Torhoutse stadskern.”

Jerome Roels was de pionier

Daarmee pikt Wijnendale Sportief in op een aloude traditie van de club, want eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden er in Wijnendale-dorp wielerwedstrijden voor vrouwen georganiseerd. Ook toen kwam het kruim van de vrouwelijke coureurs aan de start. Robert Pollin had op dat moment nog maar net pionier Jerome Roels als voorzitter opgevolgd.

Het bestuur van Wijnendale Sportief eind februari 1992, een dikke zesentwintig jaar geleden : v.l.n.r. Gilbert Vermeersch, wijlen Roland Vanmassenhove, Kris Vergote, Robert Pollin, Koen Vanluchem, Paul Lingier en Gabriël Mylle. Toen stond het zilveren feest voor de deur.
Het bestuur van Wijnendale Sportief eind februari 1992, een dikke zesentwintig jaar geleden : v.l.n.r. Gilbert Vermeersch, wijlen Roland Vanmassenhove, Kris Vergote, Robert Pollin, Koen Vanluchem, Paul Lingier en Gabriël Mylle. Toen stond het zilveren feest voor de deur.© Foto JS

Het huidige bestuur van Wijnendale Sportief bestaat uit voorzitter Robert Pollin, secretaris Stefaan Pollin, penningmeester Marc Sinnaeve, koersdirecteur Gabriël Mylle, Geert Riviere en Tom Knudde. Ook Gabriël, net als Robert 76 jaar, is al heel lang in de vereniging actief.

“Wijnendale Sportief werd in 1968 opgericht door Jerome Roels en een aantal andere wielerfanaten”, gaat Robert in de tijd terug. “Voordien bestond er in Wijnendale een soort feestcomité, dat De Sparrezonen heette en onder andere wielerwedstrijden organiseerde. Dat comité zou al in 1938 ontstaan zijn. Toen De Sparrezonen verdwenen waren, besloot Jerome om de fakkel over te nemen. Ik maakte op dat moment nog geen deel uit van het bestuur, maar zorgde als plaatselijke elektricien wel voor de geluidsinstallatie tijdens de koersen. Het is de verdienste geweest van Jerome dat hij in die eerste tien jaar de club tot een hecht geheel heeft uitgebouwd.”

Veldrit met Johan Museeuw

In 1978 was er zoals elk jaar ter gelegenheid van Wijnendale-kermis een wielerwedstrijd gepland, maar problemen met het parcours leidden ertoe dat die uiteindelijk niet kon doorgaan. “Het bijeengescharrelde geld werd dan maar aan de sponsors teruggegeven”, lacht Robert. “Maar in 1979 werd er wél weer in Wijnendale gekoerst en was de trein opnieuw vertrokken. Ik was op dat moment net de nieuwe voorzitter geworden. Jerome Roels werd tot erevoorzitter gebombardeerd. Niet te geloven, maar intussen is dat al bijna veertig jaar geleden. Wat is de tijd voorbijgevlogen!”

Wijnendale Sportief organiseert in september nog altijd een wielerwedstrijd naar aanleiding van Wijnendale-kermis én in april een wedstrijd op het gehucht De Sparappel. Voor beloften en elite zonder contract.

Een foto uit oktober 1991, toen wielerclub Wijnendale Sportief op het gehucht De Sparappel een veldrit organiseerde: links voorzitter Robert Pollin en als renner rechts in het midden Gilbert Vancompernolle met naast hem zijn broer, wijlen omroeper Jos Vancompernolle.
Een foto uit oktober 1991, toen wielerclub Wijnendale Sportief op het gehucht De Sparappel een veldrit organiseerde: links voorzitter Robert Pollin en als renner rechts in het midden Gilbert Vancompernolle met naast hem zijn broer, wijlen omroeper Jos Vancompernolle.© Foto JS

“Ooit pakten we tevens met een koers op het gehucht De Statie uit”, aldus Robert. “En in de jaren tachtig en negentig hebben we gedurende negen jaar veldritten op De Sparappel georganiseerd. Met in oktober 1984 een grote naam als winnaar: de toen nog jonge Johan Museeuw. In vervlogen tijden heeft trouwens ook Eddy Merckx als liefhebber in Wijnendale gewonnen. Hij dubbelde daarbij al de andere renners!”

Lastige weginfrastructuur

Dieptepunten en hoogtepunten qua deelnemers? Robert: “Medio jaren tachtig daagden er voor een nieuwelingenkoers op De Statie maar negen renners op en we hadden er tien nodig om te kunnen starten. We hebben dan in extremis de plaatselijke renner Marc Gevaert opgebeld om te vragen of hij ons wou komen depanneren. Wat hij ook gedaan heeft: de wedstrijd was gered. Anderzijds kregen we enkele jaren geleden op De Sparappel liefst 216 renners voor onze wedstrijd voor beloften en elite zonder contract aan de start. Een heus record.”

“Het is er niet gemakkelijker op geworden om wielerwedstrijden te organiseren”, aldus secretaris Stefaan Pollin. “Het sponsorgeld ligt niet voor het rapen en de weginfrastructuur met verkeersremmers, asverschuivingen en wegversmallingen maakt het lastig om een mooi en veilig parcours uit te stippelen. Maar we geven zeker niet op: de bestuursleden en de vele medewerkers van Wijnendale Sportief hebben een groot hart voor de wielersport. We zijn iedereen dankbaar die ons daarbij steunt.”

Robert Pollin en de rest van het bestuur mogen zondag, bij de viering van het gouden jubileum, een delegatie van het stadsbestuur begroeten. Terecht, want na al die jaren van inzet zijn felicitaties op hun plaats.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.