Wijnendale mag kermis vieren, maar met strikte beperkingen

Vorig jaar gingen de kinderen 'samen blij op weg' om Wijnendale-kermis te openen. Straks wordt het een kermis met serieuze beperkingen. © foto JS
Johan Sabbe

De traditionele kermis in het Torhoutse stadscentrum in de tweede helft van augustus werd geannuleerd, maar Wijnendale mag straks wel de bloemetjes buitenzetten. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Het wordt evenwel een heel beperkte kermis volgens strikte coronarichtlijnen.

De kermis is voorzien in het weekend van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september. Vermoedelijk zal er niet veel meer dan het bezoeken van foorkramen te beleven vallen, maar in coronatijden zijn magere affiches een weldaad in vergelijking met lege.

Stilaan het sociale leven weer oppikken

“Eind juli hebben we met de stad beslist om alle activiteiten in augustus op te schorten en de eigen grote evenementen te annuleren tot eind dit jaar”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “Toen kenden we namelijk een nieuwe opstoot van het coronavirus. De inspanningen van de laatste maand hebben ervoor gezorgd dat de cijfers in dalende lijn gaan en het organiseren van kleinschalige evenementen weer mogelijk wordt.”

“We starten met de kermis van Wijnendale en bekijken tegelijkertijd om enkele andere evenementen op een veilige manier te organiseren. Per activiteit zullen er specifieke maatregelen gelden waaraan iedereen zich moet houden. Na elk evenement volgt een evaluatie.”

“Het is belangrijk dat we stilaan het sociale leven weer kunnen oppikken, weliswaar met respect voor de bubbel van vijf en de maatregelen rond mondmaskers en fysieke afstand. Het samenkomen op een kermis of een ander evenement is een moment om te ontspannen. Ik zou zeggen: kom uit je kot, maar niet te zot!

Naar de kermis met maximum 100 aanwezigen tegelijk

De kermisattracties in Wijnendale zullen zich zoals steeds op de parking in de Kloosterstraat naast de Sint-Jozefskerk bevinden. De ruimte wordt dit jaar uitgebreid tot op straat om zo meer vrije oppervlakte te creëren. Daardoor zal de Kloosterstraat tussen de Alberic Deleustraat en de Prosper Moncareystraat het hele kermisweekend verkeersvrij zijn.

“Rond de foorattracties komt er een afsluiting en het aantal aanwezigen wordt beperkt tot 100 personen tegelijk”, aldus nog de burgemeester. “Aan de in- en uitgang zal nagegaan worden of er niet te veel mensen ineens van de kermis willen genieten. Er is mondmaskerplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Zowel het stadsbestuur als de kermisuitbaters voorzien voldoende ontsmettingsgel en waken over wachtrijen met anderhalve meter afstand tussen twee mensen.”

De openingsuren en inplanting van de kermiskramen zal vanaf 8 september te vinden zijn op kermis Wijnendale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier