Wijnendaalse kasteeldame Marie-Claire van der Elst overleden

Wijlen barones Marie-Claire van der Elst in het Kasteel Wijnendale, waar ze gestorven is. Ze werd 90 jaar. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Niet eens vijf maanden na de dood van haar man, de Wijnendaalse kasteelheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, is ook kasteeldame Marie-Claire van der Elst overleden. Ze stierf in het kasteel aan de verwikkelingen na een val. Ze is 90 jaar geworden.

Jonkheer Jean-Jacques overleed op 17 juni 2021 op 91-jarige leeftijd. Zijn vrouw, barones Marie-Claire, bleef in het Kasteel Wijnendale wonen, uiteraard goed omringd door thuiszorgdiensten. Niets wees erop dat ze zo snel na haar echtgenoot zou sterven, maar de kwalijke val met een dijbreuk tot gevolg zou haar door de verwikkelingen fataal worden.

Sinds begin jaren tachtig in het Kasteel Wijnendale

Marie-Claire van der Elst werd in Vienne geboren op 20 juli 1931. Ze trouwde met Jean-Jacques op 7 november 1955 en bleef ruim 65 jaar met hem gehuwd: een briljanten jubileum. Ze kregen twee kinderen: zoon Jérôme (getrouwd met Sylvie Lacombe) en dochter Odile (getrouwd met Jean-Marc Temple). Enkele jaren geleden nam Jérôme het beheer van het kasteel en de landerijen van zijn ouders over. Er zijn vijf kleinkinderen: Jehan en Joachim Matthieu de Wynendaele en Basile, Lucy en Alice Temple.

Jacques Matthieu de Wynendaele, de vader van Jean-Jacques, overleed in december 1980. Enkele jaren later verhuisde zijn zoon samen met Marie-Claire naar het kasteel. Ze leefden er van hun vermogen en van de opbrengsten uit de landbouw op de nabije weiden en akkers. Als fervente jager had de kasteelheer het er naar zijn zin.

Verdienstelijk werk in de palliatieve zorg

Marie-Claire stond bekend als een vrouw met een gouden hart. Met haar sociale vaardigheden en warme karakter maakte ze zich ettelijke jaren verdienstelijk in de palliatieve zorg. Mensen helpen, vaak ongezien, deed haar plezier. Ze liet zich destijds ook geregeld met haar autootje in het lokale straatbeeld opmerken om boodschappen te doen. Al bleef ze, gezien haar gevorderde leeftijd, de laatste tijd bijna constant in het kasteel. Daar is ze overleden in het bijzijn van haar naaste familie.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op dinsdag 16 november om 11 uur in de Sint-Jozefskerk in Wijnendale-Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier