Wijnendaalse familie: “Wie vergiftigde onze hond?”

Met de foto van een Franse bulldog zoals Achilles: v.l.n.r. Gerrit Persyn, schoonmoeder Jeannine Werbrouck en haar man Frans Declercq. © foto JS
Johan Sabbe

Groot verdriet bij Frans Declercq en zijn vrouw Jeannine Werbrouck, haar dochter Katelijn Seys en schoonzoon Gerrit Persyn en de dochter van laatstgenoemden, Laura Persyn. Hun geliefde Franse bulldog Achilles van ruim 3 jaar is dood. Niet zomaar gestorven, want de dierenarts die de hond onderzocht heeft, is formeel: het schattige beestje werd vergiftigd.

Hond Achilles is vorige week woensdag in de vooravond overleden. “Volgens de dierenarts uit Koekelare bijna zeker als gevolg van een snel werkend gif, dat dezelfde dag werd toegediend“, zucht Gerrit (61). Hij woont met zijn vrouw Katelijn (58) en hun enige dochter Laura (22) aan het begin van de Camiel Meysmanstraat in Wijnendale. Net naast hen woont Katelijns moeder Jeannine (80) met haar man Frans (91). Hun tuinen lopen in elkaar over. De Franse bulldog was er de koning te rijk. Slapen en ‘wonen’ deed hij hoofdzakelijk in het huis van Frans en Jeannine, al was Achilles eigenlijk de hond van hun kleindochter Laura. Die werkt in de vastgoedwereld bij Immo Francois en doet in haar vrije tijd intensief aan ruitersport, onder meer jumping.

Allemaal in shock

“Ik wou al heel lang een hondje, maar mijn ouders waren daar aanvankelijk niet erg voor te vinden”, doet Laura het verhaal. “Een dikke drie jaar geleden heb ik het met pepe en meme op een akkoordje gegooid en stiekem Achilles gekocht. In een mum van tijd werd de Franse bulldog de lieveling van ons allemaal, ook van mijn ouders. Gaandeweg was hij op de eerste plaats kind aan huis bij pepe en meme, al ging papa er dikwijls mee wandelen. Nu Achilles dood is, zijn we allemaal in shock. Er spookt sinds woensdag maar één vraag door ons hoofd: wie vergiftigde onze hond? Welke zieke geest doet zoiets? Wie doet ons dit aan? Pepe en meme zijn er wellicht nog het meest kapot van. Zij missen Achilles dagelijks in hun huis.”

Dierenbeul in actie

Frans mag dan 91 zijn, hij heeft de vitaliteit van een zeventiger. “Enkele jaren geleden werd ook al onze kat vermoord en tot tweemaal toe werd mijn volière moedwillig door iemand opengezet, zodat de vogels konden ontsnappen”, zegt hij. “Met de buren in onze straat hebben we nochtans geen problemen. Toch moet dit het werk zijn van een dierenbeul uit de omgeving. Achilles was als hond een echte kindervriend en viel niemand lastig. Hij blafte bovendien zelden of nooit. Alleen als de bel ging, meer niet.”

Gerrit heeft bij de politie klacht tegen onbekenden neergelegd en hoopt dat het onderzoek iets oplevert. Je weet maar nooit… Of de familie een nieuwe hond zal nemen? “Zeker niet op korte termijn”, klinkt het. “Dit verdriet willen we niet nog eens doormaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier