Wijndomein Entre Deux Monts opent zomerbar Entre Deux Verres

Martin Bacquaert (rechts) tikt op het succes van de zomerbar, die je op de achtergrond ziet, samen met Steven Huyzentuyt, Johannes en Daphné.© EF
Martin Bacquaert (rechts) tikt op het succes van de zomerbar, die je op de achtergrond ziet, samen met Steven Huyzentuyt, Johannes en Daphné.© EF
Redactie KW

Op het wijndomein Entre Deux Monts heeft wijnbouwer Martin Bacquaert de pop-op bar Entre Deux Verres geopend. “Dit wil zeggen dat je er minstens twee glazen drinkt”, vertelt Martin Bacquaert met een knipoog.

De grote weide palend aan het wijndomein wordt deze zomer een unieke plaats om te genieten. “Een speciale gepersonaliseerde apero-krat wordt aangeboden met lokale producten: vlees, kaas, brood en appelsap. Hier kan je samen met vrienden, familie en kinderen genieten. Er is één open stretchtent bij zonnig weer of regen. Verschillende boomstronken dienen als tafel en vanuit een strandstoel kan je volledig tot rust komen. De bar is enkel open bij mooi weer en wordt altijd via de socialemediakanalen gecommuniceerd”, weet Martin Bacquaert te melden.

In de wijnbar worden alvast de twee nieuwe wijnen geserveerd, de Rosé Anaïs, naar de naam van de vrouw van de wijnbouwer en de Molenberg Prestige. “De Rosé Anaïs heeft een lichtroze kleur met duidelijk waarneembare aroma’s van framboos, rozen en rode kersen met een heel verfrissende smaak. Daarnaast, is er voor het eerst een top of prestige cuvée. Deze witte houtgelagerde wijn noemt ‘Molenberg Prestige’. Het is een gastronomische wijn die vrij krachtig en complex is. Het bestaat uit Pinot Gris, Chardonnay en Auxerrois. De Molenberg of Mont du Moulin verwijst naar de oude benaming van de Vidaigneberg waar de wijnstokken vandaag groeien. De oplage is beperkt. Het betreft een paar houten vaten, dus een paar honderd flessen.”

Uitdagingen

Gelegen op de snijlijn tussen deze twee bergen en pal op de grens met Frankrijk produceert wijnbouwer Martin Bacquaert nu meer dan 10 jaar wijnen. “Dit gematigd zeeklimaat, onder invloed van de Noordzee, is samen met de unieke samenstelling van de terroir doorslaggevend voor de frisse Entre Deux Monts- signatuur”, vervolgt Martin.

Ook tijdens de covidpandemie werkte Martin, samen met zijn team, hard verder. “Er was voldoende tijd om zaken te vernieuwen of op zoek te gaan naar innovatie. Zo werd een nieuw logo én een nieuwe website gecreëerd. Op het nieuwe logo zie je heel duidelijk de Rode- en de Zwarteberg. Het kleine gouden driehoekje die de trots voorstelt, is letterlijk ingetogen tussen de twee bergen. Dit gouden driehoekje – of de ingetogen trots – is juist het wijndomein Entre Deux Monts. Maar ik blijf met beide voeten op de grond. Ik besef dat ieder jaar anders is, dat het soms niet gemakkelijk verloopt. Soms is het heel warm en droog, soms is er ook risico op lentevorst of is er hagel op komst. Net deze uitdagingen zijn een drijfveer”, aldus Martin.

Het druivenseizoen is dit jaar heel laat gestart, met de nodige verrassingen zoals voorjaarsvorst, koude en regen. “De laatste weken heeft de natuur zich gedeeltelijk ingehaald en is de bloei gestart. Vanaf de bloei kan je normaal gezien ongeveer 100 dagen aftellen tot de oogst. Eind september zullen we dus paraat staan”, lacht Martin.

Familiedomein

Het verhaal van Entre Deux Monts startte in 2004. Op het familiedomein werden toen duizend wijnstokken aangepland. In 2008 volgde de eerste oogst. Martin volgde een masteropleiding wijnbouw en oenologie in Frankrijk. Hij studeerde af als officiële wijnmaker-oenoloog en deed daarna nog heel wat ervaring op in verschillende gerenommeerde Franse ( Bordeaux, Montpellier, red .) en Italiaanse ( Friuli, red .) wijnhuizen. Met die internationale ervaringen op zak voelde Martin zich rijp genoeg om de stap te wagen zelf Belgische wijnen te produceren. (MDN)