Wijnbouwer José Lemahieu tweede ereburger van Heuvelland

José Lemahieu (66), tot eind 2020 voorzitter van Vintage Heuvelland, is de tweede ereburger van de gemeente Heuvelland. De voorbije jaren legde José zich specifiek toe op het promoten en samenbrengen van de Heuvellandse wijnbouwers in de organisatie Vintage Heuvelland.

Schepen Geelhand de Merxem, ereburger Lemahieu en burgemeester Wieland De Meyer.© EF
Schepen Geelhand de Merxem, ereburger Lemahieu en burgemeester Wieland De Meyer.© EF

“Dat hij ook de wijnbouwers kon overtuigen hun kennis met mekaar te delen toont het belang van José voor de Heuvellandse wijnbouw”, duidt schepen Jean-Pierre Geelhand.

José was ruim 20 jaar tewerkgesteld in Hotel Regina in Ieper. Eerst als sommelier en later als manager. Hij was ook docent aan de hotelschool Ter Groene Poort in de specialisatie sommellerie, een taak die hij ook uitvoerde aan Syntra West voor het Eigentijds Vlaams Wijninstituut.

“Het was toenmalig schepen van Toerisme Etienne Cloet die mij gevraagd heeft om samen met de wijnbouwers mee te dingen naar de titel van De lekkerste gemeente van West-Vlaanderen, uitgeschreven door Toerisme Vlaanderen. We werden uiteindelijk voor een periode van vier jaar ambassadeur met onze wijnbouw.”

21 wijnbouwers

Uit dit ambassadeurschap groeide in 2015 de vereniging Vintage Heuvelland waar José naast stichter ook voorzitter van werd. Vintage Heuvelland vzw groepeert 21 enthousiaste wijnbouwers uit de Westhoek. De hellingen, de invloed van de Noordzee en de bijzondere bodem met ijzerzandsteen creëren een uniek terroir. In onze wijnen proef je vooral het primaire fruit van de druif.” Na zes jaar voorzitterschap geeft José nu de fakkel door aan Jill Boudrez uit Kemmel. Ook zij is sommelier.

Met de organisatie van Vintage Heuvelland zette José de wijnbouw van Heuvelland op de kaart in de regio en het hele land. “Niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit en uitstraling ging de wijnbouw in Heuvelland er de laatste jaren met rasse schreden op vooruit. Dat we de prijs aan José geven is omdat hij alle wijnbouwers verenigde, maar uiteraard willen we met deze prijs alle wijnbouwers in Heuvelland huldigen en motiveren om op de ingeslagen weg verder samen te werken”, verduidelijkt schepen Jean-Pierre Geelhand.

Wijnambassadeurs

“De viering met een glas Heuvellandse wijn volgt uiteraard eens dat opnieuw mag.” De nieuwe ereburger van de gemeente Heuvelland laat in het midden over welk glas Heuvellandse wijn het zal worden. “We hebben in de streek naast sterke bubbels en witte wijnen zeker ook rode kleppers.”

José Lemahieu realiseerde onder meer het plaatsen van een wijnfles op het rondpunt in De Klijte en ook aan elke Heuvellandse wijngaard. Hij bezorgde Heuvelland ook tal van wijnambassadeurs. Eerst in Heuvelland en sinds kort ook in de volledige Westhoek. “Deze ambassadeurs schenken in hun horecazaak zowel Heuvellandse wijn per fles als per glas.” (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.