‘Wijnboer’ realiseert droom ondanks blindheid na medische fout

Tien jaar nadat Benedickt Vertriest (49) uit Maldegem blind werd door een medische fout van de dokters, start hij zijn eigen wijnhandel. De man had jarenlang een groothandel in werkkledij, maar die moest hij door zijn handicap noodgedwongen stopzetten. Wijn was en is zijn passie en met hulp van zijn vriendin brengt de wijnliefhebber zijn passie nu tot een onderneming.

Dankzij zijn vader kwam de recent naar Maldegem verhuisde Benedickt Vertriest voor het eerst in aanraking met wijn. “Hij werkte voor Nonkels, in Maldegem, waar ze onder andere biologische wijn verkochten. Hij nam me vaak mee naar proeverijen en wijnhuizen, waar ik alles leerde over terroir, druivensoorten, het maken van wijn en natuurlijk… proeven. “

Wijn werd een grote passie van Vertriest, maar professioneel ging hij eerst een andere weg op. “Ik had een groothandel in werkkledij, maar nadat ik een tiental jaar geleden blind werd, moest ik daar noodgedwongen mee stoppen. Ik kon geen fabrieken meer bezoeken en al zeker geen offertes meer opstellen. Ook al slaat het noodlot toe, je hebt altijd de keuze. Ik kon evengoed in mijn zetel zitten en bij de pakken blijven zitten. Maar zo zit ik niet in elkaar.”

Grotere fles

Hoewel hij professioneel andere wegen bewandelde, bleef wijn zijn passie. Al van kinds af was de 49-jarige man gepassioneerd door het natuurlijke aspect achter wijn: “Mijn vader zei altijd: ‘drink beter een goed glas bier of wijn, dan een glas cola’”, lacht Vertriest.

“Ik las boeken en leerde op alle manieren bij over wijn. Het bijzondere aan wijn is, dat het altijd anders is. Een fles wijn van twee wijnhuizen die naast elkaar liggen en met dezelfde druiven wijn maken, kan totaal anders smaken. Een wijn in een grotere fles, zal dan ook weer helemaal anders smaken. Dat boeit me enorm.”

Proeven

Om evidente redenen, kan de Maldegemnaar geen fysieke winkel openen. “Ook proeverijen organiseren is voor mij onmogelijk, want ik kan niet zomaar een groot aantal mensen bedienen en wijn inschenken. Bij mij thuis kunnen mensen altijd wijn proeven vooraleer ze flessen kopen. Alleen door te proeven kan je weten of wijn echt lekker is, en ik kan het weten. Ik kan niet afgaan op etiketten en mensen doen dat tegenwoordig te vaak. Door smaken en geuren te ervaren, kan je echt te weten komen of je een wijn nu lekker vindt of niet.”

Info: dewijnboer.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.