Wijkfeest sneuvelt opnieuw: organisatoren Pauwhoekfeesten in zak en as

André Vanveerdeghem, Luc Casteleyn en Johan Wullaert van het buurtcomité op de Pauwhoek.© CLY
André Vanveerdeghem, Luc Casteleyn en Johan Wullaert van het buurtcomité op de Pauwhoek.© CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Nu het er stilaan naar uitziet dat voor het tweede jaar op rij de populaire wijkfeesten op de Pauwhoek in Oostrozebeke afgelast zullen worden, zitten ze bij het buurtcomité in zak en as. De eerste voorbereidingen waren al getroffen, maar door de huidige coronasituatie in Oostrozebeke riep voorman en drijvende kracht André Vanveerdeghem zijn bestuur bijeen.

De Pauwhoek vormt een hechte gemeenschap en er wordt ook alles aan gedaan om dit zo te houden. Jaarlijks zijn er Ommegangsfeesten waarbij nagenoeg de hele buurt betrokken is en daarnaast wordt in het feestschuurtje van de voorzitter een gezellige nieuwjaarsreceptie gehouden. De Pauwhoek is trouwens de enige woonwijk waar er nog een wijkfeest wordt georganiseerd.

“We doen er alles aan om de Pauwhoekommegangfeesten in stand te houden, want vergeet niet dat onze feesten teruggaan tot de jaren 1930”, zegt voorzitter André Vanveerdeghem. “Het begon allemaal met het aansteken van het Sint-Pietersvuur. Op zondag was er toen al een koers ter hoogte van café De Pauw. Toen de oorlog uitbrak, werden de feestelijkheden even opgeschort om na de oorlog opnieuw te starten met Jan Meirhaeghe die toen een wielerwedstrijd voor melkventers organiseerde.”

Geen wielerwedstrijd

“Wat wij nu meemaken, herinnert een beetje aan de oorlogstijden met ook een onderbreking van de feestelijkheden. We hadden gedacht dat de 86ste editie in 2021 zou kunnen plaatsvinden, maar het ziet er naar uit dat dit nog niet zal lukken. Het is namelijk zo dat op het feestprogramma ook twee wielerwedstrijden staan gepland half juni, maar die mogen we al vergeten. Een wielerwedstrijd organiseren kost handenvol geld en dat proberen we op te halen bij onze trouwe sponsors, maar dat kunnen we nu niet doen. Nochtans waren wij er met ons bestuur helemaal klaar voor.”

Dat de Pauwhoekommegangfeesten voor het tweede jaar op rij niet kunnen plaatsvinden, vindt de voorzitter dramatisch. “Wij doen er alles aan om de wijk leefbaar te houden en de mensen samen te brengen. De Ommegangfeesten zijn de ideale gelegenheid om nieuwkomers uit te nodigen en beter te integreren. We bereiken er veel mensen mee.”

Koffietafel

“Via de vinkenzettingen brengen we de vinkeniers samen, met de twee wielerwedstrijden het sportieve publiek en voor de kinderen is er een stratenloop met leuke prijzen. Op zondag is er een eetfestijn voor de buurtbewoners en op maandag een koffietafel voor de senioren. Kortom, ons programma is erop gericht om alle wijkbewoners iets leuks aan te bieden.”

Of dergelijke buurtfeesten nog wel financieel haalbaar zijn zonder subsidies? “Wij slagen er elk jaar gemakkelijk in om de eindjes aan elkaar te knopen. Wij hebben ons eigen feestschuurtje zodat we geen feesttent moeten huren. Daarnaast wordt een leuke kermisaffiche opgemaakt met de sponsors, wat aardig wat opbrengt. Er is ook nog de lotjesverkoop. Zelfs na een rampscenario van twee jaar zijn we niet van plan om met de Ommegangfeesten te stoppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier