Wijkcomité Sint-Sebastiaan na dodelijke schietpartij: “Dit is wél een veilige buurt”

De buurt werd hermetisch afgesloten. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Een week nadat een jongeman er midden op straat na een mislukte drugsdiefstal werd doodgeschoten, wil het wijkcomité van de Sint-Sebastiaanswijk benadrukken dat de buurt geen gevaar inhoudt. “Het Geitepark is een veilige groene long”, klinkt het.

Het schietincident op de hoek van de Weststraat en de Sint-Sebastiaansstraat zindert nog altijd na. Na de feiten viel vooral op sociale media te lezen dat de buurt onveilig was, maar dat willen de bewoners en het wijkcomité formeel tegenspreken.

“Dit konden we niet zomaar laten passeren”, zeggen Linda Van Kerckvoorde en Tom Dutry, de voorzitters van het comité. “Wij organiseren elk jaar enkele activiteiten om de bewoners van onze buurt met elkaar in contact te brengen en die lokken telkens heel wat volk. Er is onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie en elke eerste zondag van september organiseren we een gezellige barbecue. Die vindt telkens ín het Geitepark plaats. Mochten we ons daar niet veilig voelen, dan zouden we daar zeker geen familiegebeuren laten doorgaan, hé.”

Het schietincident zorgde inderdaad even voor wat zorgen bij de buurtbewoners, maar Linda en Tom benadrukken dat het om een eenmalig feit gaat. “Wij wonen in een erg veilige buurt in het hart van Roeselare. En ook het Geitepark zelf is een baken van rust. Onze groene long dragen we diep in ons hart. Overdag gonst het er van de bedrijvigheid en veel mensen gaan er graag joggen. ‘s Avonds is het park dan weer voldoende verlicht. Zo hoef je je er op geen enkel moment onveilig te voelen.”

“Wij zijn er in elk geval nog nooit met drugsgerelateerde taferelen geconfronteerd. Maar dit hele verhaal bezorgt het park en onze buurt een slechte reputatie. Volledig onterecht. Dit is geen gevaarlijke buurt, laat staan een getto. Allemaal overdreven. Die schietpartij hoort hier niet, maar je kan totaal niet over een no go-zone spreken.

Aanhouding verlengd

Na de schietpartij besloot het wijkcomité wel om een extra vergadering te organiseren, maar daar overheerste vooral bezorgdheid om de goeie naam van de buurt. “Niemand voelt zich hier onveilig. Net daarom willen we nu ook reageren. Wij voelen de nood niet om ons op te sluiten of het park te mijden. Integendeel, we willen het park nog meer tot leven laten komen.”

Het parket West-Vlaanderen besliste intussen om de aanhouding van verdachte Sacha B. te verlengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier