Wijkcomité Rodenburg vraagt Stad Kortrijk aandacht voor fietsveiligheid

V.l.n.r.: bezorgde buurtbewoners Rita Scheers, Alice Deprez, Guido Verhaeren, Christine Van Praet, Bart Eygenraam en Jean De Deken.©ELS DELEU EDB
V.l.n.r.: bezorgde buurtbewoners Rita Scheers, Alice Deprez, Guido Verhaeren, Christine Van Praet, Bart Eygenraam en Jean De Deken.©ELS DELEU EDB
Redactie KW

Het Wijkcomité op Rodenburg in Marke vraagt aandacht aan de dienst Mobiliteit van Stad Kortrijk om de straten fietsveiliger te maken.

“Een heel gevaarlijk punt is het uiteinde van het pad dat van het Cisterciënzerplein naar de Cannaertstraat loopt”, luidt het bij de buurtbewoners. “Uit dat pad komen fietsers gereden die de straat oversteken. Je hebt er geen zicht op de straat, want er loopt net een bocht. Ook om het pad vanuit de Sint-Annastraat op te rijden worden nogal gevaarlijke handelingen gedaan.”

Het wijkcomité liet deze bezorgdheid weten aan Stad Kortrijk. Er kwam iemand van de dienst Mobiliteit ter plaatse.

Het pad werd jaren geleden aangelegd zonder de bedoeling er een fietspad van te maken. Nu wordt het vaak door fietsers gebruikt en wil de stad wel enkele veiligheidsmaatregelen treffen.

Het pad ligt in tegels, waarvan er veel los liggen. “Ook de verlichting op het pad is heel miniem”, stellen de buurtbewoners.

Haaientanden

De stad legt prioriteit bij de veiligheid bij het in- en uitrijden van het pad. “We kunnen niet alles op hetzelfde moment aanpakken en kijken misschien voor een lokaal herstel.”

Het uiteinde van het pad aan de kant van de Cannaertstraat zou enkele meters lang verbreed worden en er zouden haaientanden komen, om fietsers duidelijk te maken dat ze moeten voorrang verlenen, ook aan voetgangers op het voetpad dat ze over moeten. Ook de dorpel zou minder hoog gemaakt worden, zodat het ‘fietsbaarder’ wordt. Een spiegel om de situatie in de Sint-Annastraat in te schatten zou er niet komen. “Dat zou enkel met zich meebrengen dat fietsers er toch blijven op de verkeerde manier oversteken, en dat is net wat zo gevaarlijk is”, aldus de stadsmedewerker. De fietsrichting zou op de hoek van de Sint-Annastraat en de Cannaertstraat duidelijk gemarkeerd worden. Eventueel zouden de buitenbochten fietssuggestiestroken krijgen. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.