Wijkcomissaris Kristien Hoornaert: “Leuk om terug te komen naar de wijk waar ik ben opgegroeid”

Kristien Hoornaert groeide op in het Westerkwartier. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Kristien Hoornaert is de nieuwe politiecommissaris voor de wijk Westerkwartier. Met haar 27 jaar is ze de jongste commissaris binnen de politiezone en allicht de jongste politiecommissaris ooit binnen het korps. Ze groeide op in het Westerkwartier en dus kent de wijk voor haar geen geheimen. “Werken in de wijk waar je bent opgegroeid ervaar ik als een pluspunt”, klinkt het.

Kristien Hoornaert leidt sinds kort het team van wijkinspecteurs en -agenten van het Westerkwartier. De wijk is de meest uitdagende en meest diverse wijk binnen de politiezone. De interesse van de nieuwe politiecommissaris in alles rond criminaliteit begon al op de middelbare school. “Criminaliteit, strafrecht en wat wel of niet mag in onze samenleving heeft mij altijd geïnteresseerd”, vertelt Kristien. “Na de middelbare school heb ik uiteindelijk beslist om criminologie te studeren. Tijdens mijn opleiding, waar ik nog meer te weten kwam van strafrecht en criminaliteit, is de interesse in politiewerk gegroeid. Tijdens mijn laatste jaar opleiding criminologie heb ik ervoor geopteerd om stage te lopen bij de politie. Zo vielen alle puzzelstukken in elkaar.”

Carrièremogelijkheden

Eind 2016 begon Kristien haar basisopleiding in de politieschool. Na een jaar was ze afgestudeerd en ging ze als inspecteur aan de slag bij de interventiepolitie van Oostende. In maart 2021 is ze vervolgens gestart met een opleiding tot politiecommissaris. Er zijn twee mogelijkheden: wie intern wil doorgroeien tot commissaris, moet minstens zes jaar hoofdinspecteur zijn vooraleer je kan deelnemen aan de selectieproeven. Maar er is bij de politie ook een tweede, externe procedure voor wie een masterdiploma heeft. “Langs die weg kon ik met mijn universitair masterdiploma onmiddellijk deelnemen aan toegangsproeven voor de opleiding tot commissaris”, legt Kristien uit. “Mijn collega’s reageerden allemaal positief. Ze wisten dat de interesse om door te groeien er was. Ze waren dan ook niet verrast toen ik hen zei dat ik deel zou nemen aan de proeven. Het is mooi dat de politie carrièremogelijkheden biedt voor iedereen, ook voor wie een hoger diploma behaalde.”

Zo deelt Kristien de lakens uit als politiecommissaris in de wijk, maar is ze ook officier van permanentie, pelotonscommandant en wordt ze ingezet bij evenementen en ordehandhaving. Ze is met haar 27 jaar relatief jong, maar ze staat er. “Mijn carrièrekeuze is bewust. Ik ben de jongste van het hele team in het Westerkwartier, maar ook de hoogste leidinggevende. Een uitdaging, maar het belangrijkste is om de vaardigheden te hebben en de verantwoordelijkheden die eraan vasthangen naar behoren uit te voeren. Dan maakt leeftijd niet uit. Trouwens, bij Politie Oostende zijn er bijvoorbeeld nog twee commissarissen van in de dertig jaar. Het toont aan dat je hier écht kansen krijgt om door te groeien, al moet je die kansen ook grijpen. Waarom de wijkpolitie? Als wijkpolitie hebben we een steeds uitgebreider takenpakket. De wijkwerking is de hoeksteen van onze maatschappij en de wijkinspecteur moet aanspreekbaar, bereikbaar en zichtbaar zijn. We doen veel meer dan alleen de woonstinschrijvingen bij de mensen, we gaan ook op domiciliefraude en schijnhuwelijken werken. Daarnaast worden we ingezet voor ordediensten en evenementen. Specifiek voor onze kustgemeente is er nog de strandpolitie. We krijgen ook opdrachten van het parket die uitgevoerd moeten worden. Ons takenpakket is echt wel degelijk polyvalent. Het oubollige cliché dat we een saaie bureaujob uitoefenen, klopt niet”, aldus de nieuwe politiecommissaris.

Problemen

Kristien groeide op in de buurt van het wijkkantoor. Haar ouders wonen nog steeds in het Westerkwartier. “Ik heb de wijk altijd als een aangename wijk ervaren”, zegt Kristien. “Het is dan ook leuk om terug te komen naar de wijk waar je bent opgegroeid. Zijn er hier problemen en uitdagingen? Dat zal ik niet ontkennen, zo zijn er in elke wijk. Maar het is aan ons om oplossingen te vinden en vraagstukken te ontwarren. Daarom zetten we vol in op een goed contact met de buurt en ‘multicultureel vakmanschap’. We zijn daarvoor partnerschappen aangegaan met organisaties in de stad. Concreet: we treden in dialoog met mensen van allerlei sociale, etnische, culturele en religieuze achtergronden, ongeacht hun leeftijd, taal of werk. Alleen zo komen we te weten wat er écht leeft in de wijk en – breder – de maatschappij. Net dat maakt de wijk speciaal om in te werken. Het is belangrijk om een goede verstandhouding te hebben met de buurtbewoners, dankzij een breed netwerk van partners”, klinkt het.

“Ik werk zelf minder operationeel, maar ik moet er wel op toezien dat alle opdrachten binnen een aanvaardbare termijn uitgevoerd worden. De wijk moet naar behoren functioneren en er moet voldoende contact zijn met de burgers. De inspecteurs kunnen bij mij ook terecht met allerlei vragen zodat ik met hen kan meedenken. Beleidsmatig probeer ik mijn insteek te geven op alle vlakken. Ik tracht mee het beleid van de wijk vorm te geven, dat kadert binnen een hervorming van de wijkpolitie die zo’n twee jaar geleden werd ingezet en ook past in onze korpsbrede visie. Zelf sta ik in voor een project waar we trachten het hoofd te bieden aan het steeds uitbreidende takenpakket van de wijkinspecteur. Kortom: we zetten hard in op een goed contact met de hele wijk. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg.”

Politie Oostende telt in totaal twaalf politiecommissarissen en twee hoofdcommissarissen, onder wie de korpschef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier