Wijkcentrum Bellegem schiet uit de startblokken

De medewerkers van Wijkteam Zuidelijke Rand met v.l.n.r. Tom Bruneel (projecten), Lieselot De Vlieger (centrumleider), Jaimy Hilderson (woonzorgverlener), Els Cleenwerck (ergotherapeut), Delphine Vandeportael (onthaal) en Tom Claerbout (woonzorgverlener). Logistiek medewerker Geert Denauw ontbreekt op de foto. (EDB - foto EDB)
Redactie KW

Wijkteam Zuidelijke Rand heeft naast het wijkcentrum De Weister in Aalbeke nu ook een wijkcentrum in Bellegem. Deze week namen de medewerkers hun intrek in Wijkcentrum Bellegem op het Zomerplein.

Op het Zomerplein opende woonzorgcentrum De Zon in juni al haar deuren. Op maandag 2 september werd ook het wijkcentrum in gebruik genomen door Wijkteam Zuidelijke Rand.

“We verhuisden uit het buurthuis in Rollegem. Daar organiseren we op de eerste en derde donderdag van de maand wel nog een wijkinfomoment. We blijven ook werken vanuit Wijkcentrum De Weister in Aalbeke”, vertelt centrumleidster Lieselot De Vlieger.

Het onthaal in Bellegem is op maandag en woensdag open van 9 tot 12 uur en tijdens activiteiten in het wijkcentrum. Die activiteiten kan je maandelijks bekijken in het blaadje ‘In de wijk’, dat te vinden is in handelszaken en openbare gebouwen, ook in het wijkcentrum zelf.

“We kozen ervoor om klein te starten en geleidelijk aan uit te breiden naargelang de vraag. We bieden hier op woensdag al een kindvriendelijke maaltijd aan voor volwassenen en kinderen bestaande uit soep, hoofdgerecht en dessert met water aan tafel”, vertelt Lieselot De Vlieger.

Doe-week

Het wijkteam stelt zich tijdens de week van 16 tot 19 september voor met een doe-week, waar verschillende gratis activiteiten worden aangeboden.

“We werken heel graag samen met andere verenigingen, scholen en buurtcomités”, vertelt Lieselot. “De kinderen van de lagere school kwamen hier al voor een grafittiworkshop en ook tijdens de doe-week zijn er samenwerkingen.”

“We willen op maandag 16 september de mensenuitnodigen zodat ze ons gebouw en onze werking leren kennen. Daarom gaan we de hele dag op toer met onze ‘Voiture’. Op dinsdag wordt er in samenwerking met Samana Bellegem een voordracht georganiseerd over lage rugpijn en handchirurgie. Sprekers zijn Dr. Oosterlynck en Dr Vanhaecke van AZ Groeninge.”

“Op woensdag pakt het wijkteam uit met een interactieve voordracht over ‘Veilig op het internet’. Na het middagmaal kan jong en minder jong samen met vzw De Creatieve Stem stempels maken. Op donderdag werkt het wijkteam om 20 uur samen met de Gezinsbond en de vrije basisschool van Bellegem voor een voordracht over ‘gamen’. ‘s Namiddags is er een wandeltocht in Dadizele, waarvoor je enkel de verzekering moet betalen. Er is maandelijks een wandeltocht en in de doe-week vertrekken we omstreeks 13.45 uur vanuit Bellegem”, legt Lieselot uit.

In de voormiddag werkt ergotherapeute Els Cleenwerck rond gezondheid. “Met de health kiosk meten we de algemene fitheid en wordt het vetpercentage gemeten. Er zijn ook fittesten aan de beweegbank op het Zomerplein. Nu zijn er nog weinig mensen die er iets mee doen omdat ze niet goed weten welke oefeningen er mogelijk zijn.”

Thuis blijven wonen

Els Cleenwerck verzorgt ook ergo aan huis. “We kijken hoe mensen langer thuis kunnen blijven wonen door mogelijkheden te onderzoeken voor woningaanpassing. We leren ook transfers aan vanuit de revalidatie en kijken welke hulpmiddelen er eventueel kunnen gebruikt worden.”

Een ander deel van de job van Els is om samen met een collega de pijler ‘toegankelijkheid’ te helpen uitbouwen. Ze staat daarnaast ook in voor bewegingsactiviteiten binnen Wijkteam Zuidelijke Rand. “We bieden ook meer en meer intergenerationele en interculturele activiteiten aan.”

Woonzorgverleners Tom Claerbout en Jaimy Hilderson bekijken ook wat er kan gedaan worden om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. “We kijken om thuishulp in te schakelen en geven de mensen uitleg over waar ze recht op hebben. We doen aan preventie door de bloeddruk te meten, geven allerlei info en verwijzen indien nodig door.”

De woonzorgverleners geven informatieve voordrachten en organiseren overlegvergaderingen met thuiszorgpartners. In Wijkcentrum Bellegem is er op woensdagnamiddag een wijkinfomoment.

Basisbehoeften

Daarnaast wil het wijkcentrum ook voorzien in de basisbehoeften. “Daar valt onder meer voetverzorging onder”, stelt Lieselot. Je kan vanaf deze week in het wijkcentrum terecht voor een medische pedicure. Hiervoor moet je wel vooraf reserveren. Ik hoop dat tegen eind september ook de industriële wasmachine en droogkast geïnstalleerd zijn. Ook hiervoor zal je moeten reserveren.”

“Er is net als bij de maaltijden een gedifferentieerd prijzenbeleid voor pedicure en gebruik van wasmachine en droogkast. Om een Uitpas met of zonder extra sociaal tarief aan te schaffen, kan je ook terecht aan het onthaal.”

Inschrijven voor de kindvriendelijke maaltijd op woensdag kan tot 9.30 uur op de dag van de maaltijd via 056 27 77 65. Volwassenen betalen 8 euro en kinderen tot 12 jaar 5,5 euro. Er is voor volwassenen ook een sociaal tarief van 5,5 euro en voor kinderen 3 euro. Het extra sociaal tarief bedraagt 1 euro voor een maaltijd. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier