Wijkbewoners vragen opwaardering van cité Edebau in Oostende, nu met steun van Vooruit

Buurtbewoners Hendrik Tanghe en Philip Braithwaite krijgen de steun van Inneke Doyen, Michael Vanhee en Karel Labens.© FRO
Buurtbewoners Hendrik Tanghe en Philip Braithwaite krijgen de steun van Inneke Doyen, Michael Vanhee en Karel Labens.© FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Tussen de Seringenstraat, de Bronstraat en de Stuiverstraat in Oostende vind je de wijk Gelukkige Haard. Een gezellige buurt rond het Henri Edebauplein, met een gezellig speelplein in een groene omgeving. Het grote probleem is echter dat het onderhoud van straten, voetpaden en pleinen te wensen over laat en alles er verloederd bij ligt.

Het speelplein is zelfs onveilig geworden voor de kinderen door hangjongeren. Drank en drugs zijn niet ver weg. Het probleem werd al aangekaart met een petitie bij de verantwoordelijke schepen Bjorn Anseeuw, maar bleef zonder gevolg. De buurtbewoners van de cité Edebau zijn het kotsbeu en daarom werd de oppositie ingeschakeld om de beleidsmensen wakker te schudden. Vooruit met de geit!

Politie moest erbij komen

Hendrik Tanghe woont aan de Gelukkig Haardstraat. Hij startte vorig jaar een petitie op om de wantoestanden in de wijk te melden en werd daarin gesteund door tientallen wijkbewoners. Na maanden vruchteloos wachten, werd zaterdag een nieuw protestmoment georganiseerd.

“Niet alleen het speelplein, met slechts twee kleine toestellen, maar ook de straten, de voetpaden, de wegels, kortom de hele buurt ligt er verwaarloosd bij”, klaagt Hendrik. “Het onkruid staat een meter hoog, zodat het geheel een troosteloze aanblik geeft. Dat trekt hangjongeren aan, die van overal toestromen op het speelplein, om voor de nodige ‘miserie’ te zorgen, zowel ’s middags als ’s avonds.

De hangjongeren zorgen voor veel lawaai en er werden hier al overal naalden gevonden, niet veilig voor de kinderen

“Ze rijden met fietsen en brommers over het grasveld, hokken samen om naar luide muziek te luisteren, te drinken en drugs te gebruiken en laten hun afval rondslingeren. Ze zorgen voor veel lawaai en er werden hier al overal naalden gevonden, wat niet prettig en zeker niet veilig is voor de kinderen. Onlangs werd de zumbagroep die hier door corona buiten trainde, lastig gevallen door hangjongeren met drugs. De politie moest erbij komen!”

Weinig reactie op petitie

Vorig jaar werd een petitie, ondertekend door alle bewoners van de Eigen Haardstraat en de Bronstraat, bezorgd aan het stadsbestuur. Dit om de slechte staat van de voetpaden aan te kaarten.

“Meerdere bewoners zijn ten val gekomen door losliggende stenen”, vervolgt Hendrik Tanghe. “Op de petitie kwam weinig reactie. De slechte stukken op de voetpaden werden aangeduid met een spuitbus, maar werden nooit hersteld. In de Bronstraat werden de voetpaden wel opnieuw aangelegd door Proximus, in combinatie met het leggen van de nieuwe glasvezelkabels. Hier in onze straat werd alleen het onkruid verwijderd voor het gedenkteken van Henri Edebau.”

Blijkbaar is er geen geld om de Oostendse wijken te onderhouden en ook veilig te houden

“De straat ligt er nog altijd even triestig en gevaarlijk bij. Er komt geen reactie op de signaalkaarten die ik ingestuurd heb. Normaal moet je daar binnen de twee weken antwoord op krijgen. Ik heb ook al getelefoneerd, maar werd doorverwezen naar de dienst voor de begrafenisplaatsen. Blijkbaar is er geen geld om de Oostendse wijken te onderhouden en in ons geval ook veilig te houden.”

Het moet Vooruit

De wijkbewoners zijn het klagen en wachten beu en daarom hebben de wijkbewoners hulp gezocht bij de oppositie. Zaterdag werd een protestmoment georganiseerd met wijkbewoners Philip Baithwaite en Hendrik Tanghe en de Vooruit-leden Karel Labens, Michael Vanhee en Inneke Doyen.

“Het is jammer dat de buurtbewoners de verwaarlozing van de buurt melden via petitie en signaalkaarten en dat er niet op gereageerd wordt”, stelt Karel Labens (Vooruit). “De mensen blijven in de kou staan met hun klachten. Dat is geen alleenstaand feit, want in deze legislatuur is er weinig communicatie tussen wijkbewoners en het beleid.

We hopen dat de stad in actie schiet om meer naar de wijkbewoners te luisteren en de buurt op te waarderen

“Wij vragen de herwaardering van de volledige wijk, met speciale aandacht voor onderhoud van bomen, struiken, gazons en wegels; heraanleg van voetpaden en attractiever maken van het speelplein met meer toestellen, eettafels en rustbanken voor jong en oud. We vragen ook meer controle, want de belabberde toestand van de buurt nodigt uit tot wangedrag en vandalisme. Dat kunnen de buurtbewoners best missen en daarom hopen we dat de stad in actie schiet om, eerst en vooral, meer naar de wijkbewoners te luisteren en de buurt op te waarderen, daar waar het nodig is!”

Vorige coalitie deed niets

We vroegen een reactie van de bevoegde schepen Björn Anseeuw. “Ik begrijp de bekommernissen van de bewoners. De onveilige voetpaden worden, waar nodig, altijd voorlopig hersteld. De definitieve heraanleg is voorzien na de bouwwerken van de Gelukkige Haard en de Oostendse Haard. Dan wordt de hele buurt aangepakt. Indien we de voetpaden nu zouden heraanleggen, dan worden de meeste voetpaden onmiddellijk weer stuk gereden door vrachtwagens tijdens de bouwwerken. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Er wordt gewerkt en geïnvesteerd, maar anderhalf jaar corona zette een serieuze rem op ons beleid en onze planning

Burgemeester Bart Tommelein reageerde ook gevat op het media-protest van de buurtbewoners en de partij Vooruit. “De oppositie maakt er bijna een maandelijkse gewoonte van om iets aan de kaak te stellen”, zegt de burgemeester. “Het is niet moeilijk om telkens weer iets uit hun ‘rode’ hoed te toveren, wat scheef gelopen is of niet goed onderhouden. De vorige coalitie heeft twintig jaar niets gedaan en nu zitten wij met de gevolgen, zeg maar de gebakken peren. Er wordt gewerkt en geïnvesteerd, maar anderhalf jaar corona zette een serieuze rem op ons beleid en onze planning.”

Nood aan meer politie

“Wat de herinrichting van de zestig speelpleinen in onze stad betreft, hebben we een meerjarenplan opgestart. Dat kost tijd, investeringen en organisatie. Het probleem van de verwaarlozing van voetpaden en wegels is zeker ook niet van vandaag. Wat de onveiligheid betreft, wijs ik erop dat wij 7,5 miljoen investeren in veiligheid en politie. We hebben nood aan twintig politiemensen meer om vlotter die problemen te kunnen oplossen. Verschillende drugsbenden werden al opgepakt. Onze voorgangers stonden er bij en keken ernaar. Wij proberen dagelijks, met man en macht, onze stad mooier, aangenamer en veiliger te maken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier