Wijkbewoners dringen aan op verkeersmaatregelen in Oostendse wijk Oud Hospitaal:“Het zal er alleen maar erger op worden”

Voor heel wat bewoners van de wijk Oud Hospitaal is de maat vol: “De wijk moet veiliger worden.”© DV
Voor heel wat bewoners van de wijk Oud Hospitaal is de maat vol: “De wijk moet veiliger worden.”© DV
Redactie KW

Een spectaculair verkeersongeval in de wijk Oud Hospitaal vorige week was voor veel bewoners de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. “En het zal er niet op verbeteren, integendeel.” Ook de toestand van straten en trottoirs kan volgens velen niet meer door de beugel.

“Wat moet er nog gebeuren vooraleer men dit heikel probleem aanpakt?” Voor heel wat bewoners van de wijk Oud Hospitaal is de maat vol na een verkeersongeval op de hoek van de Kaïrostraat met de Edith Cavellstraat. Twee voertuigen, een BMW en een Audi, knalden er na een aanrijding tegen de gevel van een woning. Het zorgde niet alleen voor heel wat bekijks, maar ook voor nogal wat verontwaardiging bij de omwonenden. Wie beweert dat op dit kruispunt niet veel ongevallen gebeuren, liegt schaamteloos, klonk het bij velen.

Ook Emilie Goethals vindt dat het genoeg is geweest. “Net voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zonden wij in naam van de wijkbewoners en na samenspraak een brief naar alle politieke partijen met de vraag wat hun plannen waren om de wijk leefbaarder en veiliger te maken”, zegt Emilie Goethals, die destijds het initiatief hiervoor nam. “Zo wezen we onder meer op de verkeersveiligheid, niet in het minst op dat beruchte kruispunt waar zelfs geen zebrapad ligt. En het zal alleen maar erger worden. Wat zal het geven als de Alfons Pieterslaan eenrichtingsverkeer wordt? Straten zoals de Amsterdamstraat en de Kaïrostraat zullen nog meer gebruikt worden als sluipweg. Op ons schrijven deed alleen Groen destijds de moeite om te antwoorden. Niet dat het veel uitgehaald heeft.”

Eerdere acties

Het stadsbestuur wees onlangs nog op tal van genomen acties in de betrokken wijk, waarbij huisjesmelkers hard werden aangepakt en heel wat woningen onbewoonbaar werden verklaard. Dat waren er in 2019 zelfs 222.

“Hadden er toevallig mensen gestaan op de hoek van de Kaïrostraat met de Edith Cavellstraat, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest”

“Het geeft inderdaad hoop te kunnen vaststellen dat nogal wat woningen daardoor gerenoveerd raken en jonge gezinnen hun weg naar de wijk vinden”, gaat Emilie verder, “maar doe dan ook iets voor die mensen op het vlak van omgeving en infrastructuur. De toestand van bepaalde voetpaden en straten blijft een doorn in het oog van velen. Kijk maar naar de Romestraat, waar het voor fietsers omzeggens onmogelijk is om op de rijweg te fietsen en dan maar het trottoir als fietspad gebruiken. Maar ook heel wat trottoirs liggen er abominabel bij. En nogmaals: wat met het almaar toenemend verkeer in de buurt? Hadden er mensen maandag toevallig op die hoek gestaan, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest.”

Tweerichtingsverkeer

Ook voor Paul Huntjens, die in de Kaïrostraat woont, moet er dringend iets gebeuren. “In 2006 werd ons al beloofd dat binnen de kortste keren de wijk ging aangepakt worden”, weet Paul. “Niet dus. Men heeft ons toen doodleuk de rug toegekeerd. In onze straat geldt tweerichtingsverkeer. Het resultaat daarvan is dat om de haverklap geparkeerde voertuigen beschadigd raken. Nu is gestart met de aanleg van het warmtenet. Ik vraag me af hoeveel bewoners daarom gevraagd hebben of er zullen op aansluiten. Buizen erin en dichtgooien, en dat zal het bij velen zijn. Er moesten daarvoor zelfs al bomen sneuvelen, maar van renoveren van de straat zelf is opnieuw geen sprake.” (Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier