Wijkagenten in Moorslede controleren huizen op inbraakveiligheid

De gemeente zette de voorbije week extra in op veiligheid. In samenwerking met de politiezone Arro Ieper werden er acties georganiseerd omtrent woninginbraken en fietsveiligheid. “We willen de bewoners een veilig gevoel geven”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

Burgemeester Ward Vergote, Michiel Vandermeulen, Warre Dehersem en politie-inspecteur Geert Desmet trokken op pad. (foto JS) © (foto JS)

De voorbije weken werd de gemeente getroffen door enkele inbraken. Dieven braken binnen in enkele alleenstaande woningen. De gemeente organiseerde deze week toevallig in samenwerking met de politiezone Arro Ieper een preventie-actie tegen woninginbraken. “De preventiedienst van de politiezone Arro Ieper organiseert heel wat acties. Zo zijn er bijvoorbeeld acties tegen alcohol en drugs. Als gemeente kan je beslissen of je aan een dergelijk initiatief wil deelnemen. We betalen met de gemeente een dotatie. We moeten dan ook profiteren van het feit dat we als gemeente aan een dergelijke actie kunnen deelnemen”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

sensibiliseren

De burgemeester draagt veiligheid in de gemeente heel hoog in het vaandel. “We willen de bewoners een veilig gevoel geven. Hoe veiliger het is, hoe gelukkiger ze zich voelen.” Dinsdag gingen drie wijkagenten langs alle huizen in de gemeente en werd de inbraakveiligheid getest. Indien de woning niet voldeed werd een folder in de vorm van een voetafdruk achtergelaten in de brievenbus van de betrokken woning met tips om het huis veiliger achter te laten. “Het doel is om zoveel mogelijk burgers te bereiken en te sensibiliseren rond de inbraakproblematiek. De diefstalpreventieadviseur helpt mensen graag hun woning te beveiligen. Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met de bewoners de bewoning. Hij geeft tips over de te nemen maatregelen zowel op organisatorisch als elektronisch vlak”, legt de burgemeester uit.

Hoe veiliger het is, hoe gelukkiger bewoners zich voelen

De gemeente scoorde dinsdag al bij al heel goed op het vlak van inbraakveiligheid. “Het is hier relatief goed. Volgende week geven we via onze Facebookpagina een overzicht omtrent de zaken die we opgemerkt hebben in de verschillende gemeenten waar we langsgingen”, aldus Glenn Verdru, communicatieconsulent van de politiezone Arro Ieper. Daarin zullen de verschillende opmerkingen van de wijkagenten worden opgenomen. “In het verleden merkten we bijvoorbeeld dat heel wat bewoners een ladder in hun tuin laten staan. Dat nodigt de inbrekers natuurlijk uit om iets te ondernemen”, aldus burgemeester Vergote. Politieagent Geert Desmet was een van de bevoegde personen die dinsdag mee ging op ronde. Hij hoopt dat het aantal inbraken tot een minimum kan worden herleid. “Bij de getroffen bewoners wordt vaak buit gemaakt, maar het gevoel dat er vreemden bij hen binnen zijn geweest, dragen heel wat bewoners vaak jaren met zich mee.”

Fietsveiligheid

Naast de actie omtrent diefstalpreventie hield de gemeente in samenwerking met de politiezone ook een actie inzake fietsveiligheid. Op maandag werd een vrachtwagen geplaatst op de parking aan de tennisvelden op domein Grimmertinge. Rond deze vrachtwagen werd een zeil geplaatst die de dode hoek aanduidt. Op deze manier konden schoolkinderen leren welke plaatsen niet opgemerkt worden door een vrachtwagenchauffeur en hoe ze zich beter zichtbaar kunnen maken. Op maandag werd ook een fietsparcours ingericht op de terreinen van Geldhof Hout. Dat parcours verhuisde dinsdag naar de parking van Duponzee in Dadizele.

drugSbeleid

“Ook de komende jaren willen we nog verschillende acties organiseren in samenwerking met de politiezone. Ik denk daarbij ook aan een actie rond drugsbeleid. Zo wordt het belangrijk dat we de laatstejaars van de lagere school wapenen tegen bepaalde verleidingen”, aldus de burgemeester. Hij wil met de gemeente ook instappen in verschillende acties van de brandweer rond brandpreventie. “Hopelijk komen er bij de brandweer de komende jaren nog extra mensen bij.” (Bert Feys)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.