Wijkagent uit Menen kant zich openlijk tegen coronacontrole en moet dienstwapen afstaan

foto Belga
foto Belga
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een coronacontrole op een ijssalon in de Rijselstraat in Menen krijgt nog een bijzonder staartje. Wijkinspecteur K.P. klaagde openlijk de controle van politiezone Grenleie aan, wat tot een conflict met zijn oversten leidde. “Ze zijn ondertussen mijn dienstwapen komen halen”, zegt de agent. Volgens burgemeester Eddy Lust (Open VLD) was dat inderdaad de beste optie.

De meest recente controle op Cremerie Pascale, een bekend ijssalon in de volkse wijk De Barakken, roert nog altijd de gemoederen. Nadat de politie door een bezorgde buurtbewoner werd getipt dat de zaakvoerder er alcohol serveerde via zijn takeaway, iets wat in deze coronatijden ten stelligste verboden is, kwamen verschillende agenten ter plaatse .

Zeker de zaakvoerder kreeg een boete en de zaak werd tijdelijk gesloten. Na overleg tussen de politiediensten en de uitbater zelf, mocht hij uiteindelijk de volgende dag zijn zaak opnieuw openen maar moest hij wel verschijnen tijdens een bijzondere hoorzitting op het stadhuis. Daar zal de burgemeester oordelen of de zaak al dan niet opnieuw zal worden gesloten.

‘Gangster’

Een bijzondere aanwezige tijdens de controle was K.P.. Als wijkinspecteur van de Barakken heeft hij 26 jaren dienst op de teller en is hij actief binnen politiezone Grensleie. Hij was er echter niet om deel te nemen aan de controle maar om de zogenaamde boetepolitiek aan te klagen. “Ik kreeg al snel melding dat er een indrukwekkende controle aan de gang was bij het ijssalon en dus ben ik, als wijkinspecteur, meteen gaan kijken. Wat ik zag tartte elke vorm van verbeelding: drie anonieme wagens en zes inspecteurs in burger waren de zaakvoerder aan een kruisverhoor aan het onderwerpen. Hij werd er als een regelrechte gangster onder handen genomen en dit omdat hij een glas cava had durven schenken aan iemand.”

“Ik sprak mijn collega’s aan met de melding dat dit toch geen manier van doen was, dat de zaakvoerder gewoon een glas had geschonken, maar ik kreeg meteen te horen dat ik me er niet moest mee bemoeien. De interventie ging verder en het was precies alsof die handelaar een moordverdachte was. Meer nog, zware gangsters pakken we nog niet zo stevig aan. Dit is niet waarom ik politieagent ben geworden, dit kon ik niet zomaar aan mij voorbij laten gaan. Vooral in de Barakken werken we met twee maten en gewichten, waarbij er vooral selectief erg hard wordt opgetreden.”

Sociale media

De wijkinspecteur verzette zich tegen de actie van zijn collega’s en trok nadien fel van leer op sociale media. De berichten van K., in Menen een geliefd figuur, kregen heel wat bijval. Zijn openbare berichten werden al honderden keren gedeeld.

Dienstwapen

De wijkagent is zich daarbij bewust van de eventuele gevolgen. “Ik heb me duidelijk gedistantieerd van die praktijken al gaat dit me zonder twijfel mijn kop kosten. Ondertussen zijn ze ook al mijn dienstwapen komen halen want volgens mijn oversten ben ik overduidelijk psychologisch niet meer in staat mijn functie uit te oefenen. Dit alles enkel en alleen maar omdat ik het heb aangedurfd mijn mening te verkondigen. Ze blijven maar hameren op het feit dat het ijssalon in overtreding was en dat er al een waslijst aan klachten waren maar er werd nog nooit één proces-verbaal opgesteld.”

Burgemeester reageert

Maar volgens de burgemeester, die ook hoofd is van de politie, is de situatie overduidelijk. “Alcohol serveren mag niet en de regels zijn er voor iedereen”, klinkt het. “Er was inderdaad een waslijst van klachten over die plaats en die beruchte dag belden mensen opnieuw de politie om te zeggen dat er alcohol werd geserveerd. In het verleden werd de zaakvoerder hiervoor al op de vingers getikt maar hij schijnt de boodschap niet te hebben begrepen. Ik heb er geen idee van waarom de wijkinspecteur dan plots zo fel van leer trekt, iemand die er nota bene is om de regels te laten volgen. We zitten op een punt waar we het ons niet kunnen veroorloven onze koelbloedigheid te verliezen en dergelijke acties van een politieagent doen meer kwaad dan goed. Ondertussen hebben we al verschillende malen geprobeerd om hem te bereiken om zo in alle kalmte met hem te kunnen praten maar hij geeft geen gehoor. Dat zijn dienstwapen is afgenomen? Lijkt me een logische en zelfs wettelijke zet. Het lijkt me duidelijk dat hier heel wat frustratie mee gemoeid is en dan is een wapen binnen handbereik geen goed idee.”

‘Verveeld’

Vanuit de politiezone zelf is de commentaar kort maar krachtig. “We zitten hiermee bijzonder verveeld en we distantiëren ons van heel wat van de uitlatingen die we op het internet hebben kunnen lezen” verklaart commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse. “We betreuren ook dat het proces schijnbaar op sociale media wordt gevoerd waar men het niet zo nauw neemt met de rechten van de verdediging.”

“Betreffende het dienstwapen willen wij nog enige nuancering aan het verhaal toebrengen”, gaat de commissaris verder. “Wapens moeten per definitie in de koffer van het commissariaat worden bewaard en na onze vraag heeft de betrokken inspecteur dit zelf en vrijwillig komen inleveren. Het klopt dus niet dat het hem is afgenomen geweest.”

“Over de controleactie zelf kan ik resoluut zeggen dat dit absoluut niet disproportioneel was. De politiezone kreeg een melding en daarop werd gereageerd. Dat ook klanten een boete zouden hebben gekregen, klopt niet, enkel de zaakvoerder werd geverbaliseerd. We hebben vanuit de zone de betrokken handelaar in het verleden verschillende malen verwittigd”, aldus commissaris Vannieuwenhuyse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier