Wijk Bredene-Duinen haalt opgelucht adem nu bandensteker gevat is

© TL
Redactie KW

Heel wat inwoners van de wijk Bredene-Duinen in de kustgemeente halen opgelucht adem. Nu de vandaal betrapt werd die al sinds mei banden lek stak in de buurt kunnen ze weer opgelucht adem halen. “Ik stond op den duur een uur vroeger op om te kijken of mijn band plat was”, zegt Daniël. Hij werd zeven keer slachtoffer.

Daniël Van Puyvelde (58) was het grootste slachtoffer van de vandaal die Bredene-Duinen al sinds mei teistert. In totaal werd maar liefst zeven keer een band van zijn wagen lek gestoken. De eerste keer gebeurde dat in mei. De laatste keer was zo’n drie weken geleden. Nu eens met een mes, dan weer met en fijne naald. Soms zat er amper een week tussen, dan weer liet de vandaal hem een tijdje met rust. “Maar er was wel elke ochtend die onzekerheid”, zegt Daniël. “En dat was wel heel erg vervelend. Het gaat in mijn geval wel om een wagen van het werk. Maar er moet altijd iemand voor die kosten opdraaien natuurlijk.”

De politiezone Bredene/De Haan kreeg sinds mei 22 gelijkaardige meldingen binnen. Zij voerden dan ook al een tijdje een onderzoek naar de onbekende bandensteker. Knap politiewerk zorgde er uiteindelijk voor dat een verdachte in beeld kwam. Het gaat om een 54-jarige man uit de buurt. Hij kon woensdag opgepakt worden en bekende tijdens zijn verhoor de feiten. Hij handelde naar eigen zeggen uit frustratie door een gebrek aan parkeerplaatsen in de buurt. De man mocht na verhoor beschikken, maar zal zich later wellicht wel nog voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Geschenkje voor politie

Daniël is vooral opgelucht dat de dader gevat is. Hij heeft dan ook niets dan lovende woorden voor de politie. “Ik heb ze al gebeld en ben van plan om nog met een geschenkje langs te gaan”, zegt hij. “Ze hebben dit echt heel erg serieus genomen. En daar ben ik ze dankbaar voor. Ze raadden me wel geregeld aan om mijn auto elders te parkeren. Maar ik wou me niet laten wegpesten van voor mijn eigen deur.”

Daniël woont zelf in de Gentstraat. Daar werd zijn band enkele keren lek gestoken. Maar ook toen die in de Antwerpenstraat geparkeerd stond gebeurde dat. “Ik stond elke ochtend een uur vroeger op. Om te gaan kijken of mijn banden nog in orde waren. Want als er weer één plat was gestoken, dan moest ik nog de tijd hebben om die te vervangen. Geloof me, een band vervangen. Dat kan ik ondertussen als de beste (lacht). En ook bij de bandencentrale begonnen ze me te kennen. Ik moet er enkel nog mijn sleutel afgeven.”

Begrip voor frustratie

Opvallend: Daniël kan zich wel vinden in de frustratie van de vandaal die hem al enkele maanden het bloed van onder de nagels haalt. Hij vindt ook dat er te weinig parkeerplaatsen in de buurt zijn. “Dit is de toeristische zone. Dus meestal zijn alle plaatsen bezet”, zegt hij. “Maar dat betekent toch echt niet dat je de banden van andere wagens moet lek steken. Ik heb gelukkig nooit het gevoel gehad dat ik dit persoonlijk moest nemen. Ik wist natuurlijk dat ik niet de enige was. Zo gebeurde het bij mijn overbuurman ook drie keer. De dader zelf ken ik niet, al is de kans wellicht wel bestaande dat ik hem al gezien heb natuurlijk.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier