Wij zoeken dé Krak van jouw gemeente

Eind januari 2019 huldigden we de Kraks van alle 67 gemeenten. Vorig jaar vond de huldiging digitaal plaats. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Ook dit jaar gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar de persoon in jouw gemeente die met een uitzonderlijke prestatie of een grote dosis menslievendheid de wereld een beetje beter maakt. Nu is het meer dan ooit hét moment om hen in de bloemetjes te zetten.

Ze zijn er in elke stad, in elk gemeente, in elk dorp. Mensen die een echte krak zijn, dankzij hun inzet. Voor hun vereniging, voor hun zieke buur, voor de gemeente. Ze brengen soep, rapen zwerfvuil, zijn een echte steunpilaar voor hun omgeving… of verbaasden hun buurt door een uitzonderlijke prestatie.

“Ze zijn met veel, dat zien we al sinds jaar en dag bij de Krak-verkiezing die we traditioneel rond eindejaar organiseren”, weet hoofdredacteur Bart Casteleyn. “Een initiatief waarbij we vaak nobele onbekenden in de bloemetjes zetten. Mensen die het niet gewoon zijn dat ze even naar de voorgrond komen, die zich eerder achter de schermen verdienstelijk bewijzen.”

Huldiging

Het afgelopen anderhalf jaar bewees meer dan ooit hoe belangrijk menselijk contact is, maar ook wat een belangeloze inzet voor de gemeenschap kan teweegbrengen. Zeker als er veel wegvalt. Het zorgde er ook voor dat er mensen opstonden, om zichzelf daarna te overstijgen. Dat doen ze uit overtuiging, niet om de aandacht. Maar toch verdienen ze wel een piëdestal. Dat biedt De Krant van West-Vlaanderen aan met de Krak-verkiezing. De redactie buigt zich over de namen die aan bod komen voor de titel. In onze krant worden ze voorgesteld, waarna de bewoners van de stad of gemeente hun stem kunnen uitbrengen. De winnaars worden uitgenodigd voor een huldiging met avondfeest. Daarvoor tekenen ook steevast de lokale burgemeesters present. Zij mogen alvast dinsdag 25 januari noteren, want dan worden alle Kraks gehuldigd in de eventhal van Schiervelde in Roeselare.

Appreciatie

“Vorig jaar moest het door de coronasituatie jammer genoeg virtueel plaatsvinden, maar als alles goed gaat, kunnen we elkaar straks opnieuw ontmoeten”, aldus de hoofdredacteur. “De afgelopen jaren merken we dat de impact daarvan groot is. West-Vlamingen zijn doorgaans echt bescheiden, maar op zo’n avond zijn velen oprecht ontroerd door de appreciatie. Het sterkt hen ook in hun doel. Op de huldiging is er ook ruimte en tijd om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en gedachten te delen. In onze krant krijgen ze ook ruim aandacht met een indringend portret, dat weinig lezers onberoerd laat. Het kan ook inspirerend werken. Bovendien bewijst dat als geen ander hoe warm de West-Vlaming is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.