“Wij willen alleen ons geloof kunnen belijden zoals dat moet”

© Benny Proot
Redactie KW

De onvrede is groot bij Aziz Karim Rajput, over het gebrek aan medewerking van de Stad Brugge.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Islam in West-Vlaanderen’.

Op 10 oktober 2000 diende het Islamitisch Cultureel Centrum een bouwaanvraag in bij de technische dienst van de Stad Brugge om een woning in de Diksmuidse Heirweg in Sint-Andries om te vormen tot een gebedshuis. Twaalf jaar lang hadden de leden van de vzw, een vijftigtal islamitische families uit de regio Brugge, gespaard om het woonhuis nummer 169 te kunnen aankopen.

“Denk niet dat wij een moskee met een minaret willen bouwen. Meer dan vier muren en een tapijt hebben wij niet nodig”, verzekerde ons Aziz Karim Rajput, een Jabbeekse garagehouder van Pakistaanse origine, toen. Mede-initiatiefnemers waren Ria Peene, de echtgenote van Aziz, en de toenmalige Egyptische Clubdoelman Nader El Sayed.

Grote tent

Nu 17 jaar later, barst de moskee uit zijn voegen. Er werd al aan de moslima’s gevraagd om thuis te bidden en als noodoplossing werd een grote tent in de tuin gezet. Aziz klaagt over het gebrek aan medewerking van de Stad.

“Om een afspraak te krijgen met de burgemeester, hebben we er een jaar over gedaan. In Roeselare kan er blijkbaar onderwijs gegeven worden aan kinderen. Wij kunnen dat niet, nochtans is er een grote vraag naar lessen Arabisch of over de Koran. Maar wij hebben daar geen plaats voor.”

“Men wil garagemoskeeën tegengaan en de moslims centraliseren in één moskee. Oké, perfect, ook voor onze veiligheid. Men belooft daar ook geld voor. Maar in de praktijk gebeurt er niets. Het gaat ons zelfs niet over het geld, het gaat erover dat we ons geloof kunnen belijden zoals dat moet. Dat is het enige wat we vragen.”

“Als een man een vrouw geen hand wil geven, is dat een teken van respect binnen de Islam”

Nul communicatie

“In de media gaat het alleen maar over terrorisme en aanslagen. Wat de Islam echt is, dat verschijnt nooit. En rechtstreeks met ons spreken, dat gebeurt veel te weinig. Met onze buren hebben we nu wel een goed contact.”

“In de buurt van onze moskee zijn heel veel scholen. Er is dus veel verkeer, veel auto’s die moeten parkeren. Geen probleem voor ons, dan parkeren wij wel een beetje verder. Met de ramadan is er ‘s nachts veel volk in de moskee. Dan vragen wij aan onze bezoekers om hun autodeur zachtjes toe te doen en de motor niet te laten draaien.”

“Ik had de gemeente gevraagd of ik voor het Offerfeest een fietsrek voor onze deur mocht zetten. Het mocht niet. Gelukkig heeft de politiecommissaris samen met ons een oplossing gezocht. Maar communicatie tussen de Stad en de moslims: absoluut nul.”

Schuld van de media

“De laatste twee jaren krijgen we weer meer jonge gasten over de vloer. Jongens van 15 à 16 jaar. Vroeger kwamen ze soms eens de vrijdag, nu zien we ze soms dagelijks. Ik vind dat heel positief. Iemand die bidt, dat is toch positief. Toch veel positiever dan naar dancings gaan en drinken?”

“De gewone Vlamingen zijn zo onwetend over de Islam en dat is deels de schuld van de media. In Nederland en Frankrijk heb je programma’s over de Islam, hier: niets! En dan krijg je onbegrip, frustratie en frictie.”

“Met het Offerfeest hadden we weer Vlamingen op bezoek in de moskee. Er was een moslim die weigerde om een vrouw een hand te geven, die vrouw voelt zich gebruskeerd. Begrijpelijk, omdat ze niet weet waarom. Dat is geen teken van minachting, integendeel: het is een teken van respect binnen de Islam. En dan moet ik dat voor de zoveelste keer uitleggen. “

“De uitspraken van meneer Aziz verwonderen mij ten zeerste”

Burgemeester Renaat Landuyt reageert verwonderd op de aantijgingen van Aziz Karim Rajput. “Zoals voor alle Bruggelingen staan de deuren van het stadhuis open. Mijnheer Aziz beschikt over mijn gsm-nummer.”

“De uitspraken van mijnheer Aziz verwonderen mij ten zeerste. Ik heb altijd een vlot en vriendelijk contact met hem”, reageert burgemeester Renaat Landuyt. “De huidige moskee is zeker niet ideaal gelegen. Als stadsbestuur juichen we dan ook zijn zoektocht naar een betere locatie toe. Hij stond op het punt een gebouw te kopen, maar kon geen juist attest van bestemming bekomen. Iedereen in het schepencollege vond dit even spijtig.”

“De huidige moskee is zeker niet ideaal gelegen. Daarom dat we ook de politie gevraagd hebben om naar aanleiding van het Offerfeest de nodige verkeersveiligheidsmaatregelen te nemen. Als vereniging kunnen zij inderdaad fietsrekken huren of ter beschikking krijgen, ik zou niet weten wat daaromtrent het probleem was.”