Wij prikken onze senioren het snelst: twee op de drie 65–plussers al deels ingeënt

Olaf Verhaeghe

De beloofde versnelling in de vaccinatiecampagne is er gekomen. Meer dan de helft van de kwetsbare 65-plussers is intussen minstens één keer ingeënt. In sommige gemeenten gaat het intussen om ruim twee op de drie. Bovendien blijkt de wil om gevaccineerd te worden bij de ouderen bijzonder hoog te liggen.

Meer dan 80.000 prikjes in de West-Vlaamse vaccinatiecentra deze week, nog eens zeker 45.000 extra in de week van 19 april. De vaccinatiecampagne komt eindelijk op kruissnelheid. Op dit moment is de groep zeventigers aan de beurt, volgende week komen daar de mensen tussen 65 en 70 bij, net als de risicopatiënten jonger dan 65 jaar. In de loop van de week van 3 mei moeten zeker alle mensen ouder dan 65 jaar hun eerste dosis hebben gekregen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) koppelde op het Overlegcomité een vaccinatiegraad van minstens 70 procent bij de 65-plussers aan de geplande versoepelingen voor mei.

Dat lijkt bij ons alleszins te gaan lukken, want waar twee weken geleden maar 23 procent van de West-Vlaamse ouderen deels was ingeënt, zijn we nu al ruim voorbij de helft. Donderdag gaf de Vlaamse vaccinatieteller aan dat ruim 160.000 van de in totaal 282.646 65-plussers in onze provincie al zeker één prikje hadden gekregen. Dat is goed voor 56,98 procent, meer dan in elke andere Vlaamse provincie.

Ieper beste leerling

Wel zijn er vrij grote lokale verschillen. Vooral de regio’s Roeselare en Ieper springen meteen in het oog. Het midden van West-Vlaanderen, waar de vaccinatiecampagne vanuit de Roeselaarse Expohallen wordt georganiseerd, doet het met cijfers rond en boven de 60 procent vaccinatiegraad bij de 65-plussers ook bijzonder goed. Lichtervelde is een van de West-Vlaamse koplopers: daar kreeg 66,39 procent van de inwoners ouder dan 65 jaar al minstens één dosis van een coronavaccin. Dat is nu al meer dan twee op de drie senioren.

Hein De Meyere, coördinator van het Roeselaarse vaccinatiecentrum, is niet verrast door de goede resultaten in zijn regio. “Iedereen smacht naar die vaccinatie, dat merk je enorm. Mensen zijn heel blij om aan de beurt te komen. Zelfs het invullen van de weinige lege plaatsen lukt meteen. Halen we de week van 3 mei om alle 65-plussers te vaccineren? Ik doe liever geen grote voorspellingen, er zijn veel factoren waar we afhankelijk van zijn. Wat ik wel weet, is dat tegen begin volgende week alle mensen ouder dan 70 uit de regio hier zijn gepasseerd. We zijn zeker op de goede weg.”

Enkel Ieper doet het met 67,14 procent nog beter dan Lichtervelde. Ook de gemeenten die vanuit het vaccinatiecentrum in de sporthal van Ieper worden bediend, gooien hoge ogen. In Langemark-Poelkapelle gaat het om 65,76 procent, in Zonnebeke 64,85 procent en in Houthulst om 61,89 procent. Sven Geldof, programmamanager van de vaccinatiecampagne in de Westhoek, ziet enkele concrete verklaringen voor die hoge cijfers. “Het systeem van uitnodigen én mensen die niet bevestigen vanuit ons callcenter opbellen, loont echt. Het gaat daarbij niet per se om overtuigen, wel om informatie bieden en vragen van mensen over de vaccinatie beantwoorden. Soms zijn er praktische bezwaren zoals problemen met vervoer naar het centrum. Daar zoeken wij in samenspraak met de persoon in kwestie naar de best mogelijke oplossing. Dat vraagt energie van de mensen in het callcenter, maar het neemt wel mogelijke drempels weg. Daarnaast merken we ook dat onze lokale reservelijsten vruchten blijven afwerpen.”

Toch ligt de belangrijkste verklaring volgens Sven Geldof bij de rol van de lokale besturen, die zelf initiatief nemen om hun meest kwetsbare burgers te contacteren. “Dat de OCMW’s en de seniorenverenigingen proactief handelen, heeft een serieuze positieve impact. Zij kennen hun senioren het best en weten hoe ze vlot bereikt kunnen worden. De reacties in het vaccinatiecentrum over die initiatieven spreken boekdelen.”

Inhaalmanoeuvre

In de kleine gemeente Spiere-Helkijn (44,65 procent) liep het ietwat trager dan elders, al is de spurt bij de 65–plussers er ingezet. Dat in Spiere-Helkijn geen woonzorgcentrum is, verklaart die voorlopige achterstand . Ook Heuvelland (43,68 procent), Zedelgem (44,21 procent) en Jabbeke (46,05 procent) moeten het voorlopig met een iets lagere vaccinatiegraad doen bij de senioren.

Bredene bengelt met voorlopig slechts 38,76 procent gevaccineerde 65-plussers helemaal achteraan het West-Vlaamse peloton. Zij hebben wel een woonzorgcentrum en assistentiewoningen, waar iedereen al de kans op een vaccin kreeg. De oorzaak voor de lagere cijfers ligt volgens Philippe Peeters, coördinator van het vaccinatiecentrum in MEC Staf Versluys, in de bevolkingssamenstelling van buurgemeente De Haan. “De leeftijdsverschillen zijn eigenlijk zeer opvallend. We merken dat in De Haan en Wenduine, van waar de inwoners ook naar ons vaccinatiecentrum komen, een pak meer 75-plussers wonen dan in Bredene zelf. De buik van de Bredense senioren is eerder tussen de 65 en 75 jaar. Die groep komt vanaf volgende week effectief aan bod waardoor we wel een inhaalmanoeuvre zullen kunnen maken”, zegt hij. “Tegen eind april, begin mei is dat sowieso rechtgetrokken.”

96 procent bereidheid

Twee leeftijdscategorieën zijn intussen zo goed als volledig afgewerkt: de mensen ouder dan 90 en de groep ouderen tussen 80 en 90 jaar. Uit de gegevens van de Vlaamse overheid blijkt dat de vaccinatiegraad bij de oudste West-Vlamingen de gehoopte 70 procent met gemak overschrijdt. In de groep 90-plussers gaat het zelfs om meer dan 110 procent, een cijfer dat verklaard kan worden door het feit dat de bevolkingscijfers van 1 januari 2020 als graadmeter worden gebruikt. Mensen die sindsdien 90 zijn geworden, komen zo in een hogere leeftijdscategorie terecht. En aangezien het in die groep om eerder kleine absolute aantallen gaat, is de impact van de kersverse negentigers op het totaal vrij groot. Bij de West-Vlamingen van 80 tot en met 89 jaar ligt de vaccinatiebereidheid op 92,75 procent. Over de hele groep 80-plussers bekeken, haalt West-Vlaanderen een vaccinatiegraad van ruim 96 procent.

Die voorlopig mooie tussenstand is voor een stuk te danken aan de woonzorgcentra, waar de bereidheid om zich te laten vaccineren onder de bewoners met net geen 88 procent al hoog lag. Maar de vaccinatiecentra, waar het aantal no shows – op de meeste plaatsen minder dan 1 procent – bijzonder beperkt blijft, stuwen de West-Vlaamse vaccinatiecijfers verder de hoogte in. Nu hopen dat de leveringen van de vaccins het hoge tempo blijven mogelijk maken.