Wietse Hindryckx zet eigen stad in de kijker met streetartproject in binnenstad en langs de Vesten

Wietse Hindryckx aan de Titecastraat in Brugge waar hij in het verleden al enkele murals plaatste. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse kunstenaar Wietse, die onlangs nog hoge ogen gooide als winnaar van de prijs ‘Beste Belgische streetart 2019’, werkt volop aan een groots streetartproject in zijn eigen stad Brugge. “Als locatie kiezen we voor de rand van de Brugse binnenstad en ook enkele deelgemeenten”, zegt Wietse.

Het gaat bijzonder goed met Wietse Hindryckx, de jonge Brugse kunstenaar die als artiest kortweg door het leven gaat als Wietse. Wietse zorgde eerder in Brugge al voor enkele indrukwekkende ‘murals’, grote muurtekeningen, en krijgt een telkens grotere naam in het wereldje. En zijn naam kreeg recent nog meer weerklank want Wietse kwam als winnaar uit de bus bij de wedstrijd Beste Belgische Street Art. Dit met zijn mural op de gevel van het Ensorinstituut in Oostende.

Ook in eigen stad

“De prijs is voor mij vooral belangrijk omdat het misschien kan helpen om ook in mijn eigen stad Brugge het draagvlak voor streetart te vergroten.” Wietse wil dus ook van Brugge een streetartstad maken en daaraan is hij heel hard aan het werken. Hij plant namelijk samen met andere artiesten en organisaties een groot streetartproject in zijn eigen stad.

(lees verder onder de foto)

De mural van Wietse op de speelplaats van het Ensorinstituut aan de Blauwkasteelstraat die verkozen werd tot beste Belgische streetart van 2019. Het kunstwerk is zeventien meter hoog. De haai in een fles verwijst naar de problematiek van plastic in oceanen.
De mural van Wietse op de speelplaats van het Ensorinstituut aan de Blauwkasteelstraat die verkozen werd tot beste Belgische streetart van 2019. Het kunstwerk is zeventien meter hoog. De haai in een fles verwijst naar de problematiek van plastic in oceanen.© PETER MAENHOUDT

“We zijn inderdaad bezig aan een project rond streetart in Brugge en ik krijg daarvoor ook steun vanuit politieke hoek. Ik heb al met veel stakeholders gesproken intussen en het project begint concrete vorm te krijgen. Maar ik wil er nog niet al te veel over zeggen omdat nog niet alles rond is en ik wil ook geen bruggen verbranden”, stelt Wietse. “Ik kan wel mee geven dat het de bedoeling is te werken met de gevels van particulieren. Intussen heb ik al een mooi aantal particulieren, een achttal, bereid gevonden hun gevel ter beschikking te stellen. En er is natuurlijk ook al contact geweest met andere street-artists om dan te matchen aan een geschikte gevel. Qua locatie zouden we kiezen voor de rand van de Brugse binnenstad, met de Vesten als belangrijk element, en ook enkele locaties in de deelgemeenten. Bedoeling is dus om er een soort wandeling, een streetartparcours, van te maken. Als alles volgens plan kan verlopen zouden de kunstenaars eind augustus beginnen aan de werken en in september zou er dan een officiële opening voorzien worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier