Wietse Hindryckx geeft Brugge kleur met zijn murals: Streetart? Daarvoor moet je toch niet naar Oostende?

Wietse Hindryckx bij zijn muurschiildering in de X-straat. © Davy Coghe
Redactie KW

In Oostende gaat het streetartfestival The Crystal Ship van start. Maar wie van straatkunst houdt, kan zich ook in Brugge vergapen aan enkele knappe kunstwerken. Vooral dankzij Wietse Hindryckx, die de Breydelstad kleurt geeft met nu al zeven muurschilderingen. “Brugge zou ook iets als The Crystal Ship moeten organiseren”, vindt de 27-jarige artiest.

Hoezo, voor streetart moet je in Oostende zijn? Akkoord, in Brugge vind je geen 124 werken zoals in de Koningin der Badsteden. Maar die Scone huisvest toch wel tien knappe muurschilderingen. En zeven daarvan zijn van de hand van één persoon: Wietse Hindryckx. De laatste schilderde hij onlangs pas, op de gebouwen van het VTI.

Variatie

“Ik vind dat Brugge zelf ook een evenement als The Crystal Ship zou moeten organiseren”, verwijst Wietse Hindryckx naar het streetartfestival in Oostende, waarvan zaterdag de vierde editie officieel op gang getrapt wordt. “Het is een enorm leuk initiatief. Soms heb je kale huisjes of lelijke fabrieksgebouwen in de stad. Die muren staan daar gewoon; we kunnen er beter iets mee doen. Maar ik wil geen monopoliepositie innemen in Brugge op vlak van streetart. Ik wil liever dat er variatie is, en dat andere jongeren of grote namen er ook iets mee doen. Ik hoop dat Brugge hiervoor open staat.”

Brugge zou ook iets als The Crystal Ship moeten organiseren

De 27-jarige Bruggeling is al zijn hele leven met kunst bezig. Sinds 2012 maakt hij murals, muurschilderingen. “Maar noem mij geen streetartkunstenaar”, zegt hij. “Ik noem mezelf gewoon een artiest, omdat ik met enorm veel dingen bezig ben. Ik fixeer mij niet op één iets. Ik zie alles als een mogelijk canvas en ga geen enkele uitdaging uit de weg.”

Wietse Hindryckx geeft Brugge kleur met zijn murals: Streetart? Daarvoor moet je toch niet naar Oostende?

“Dat kan zowel een tekening op een T-shirt zijn, als iets dat in een museum kan hangen. Al heb ik wel een bepaalde typerende stijl die altijd terugkomt. Ik werk ook uitsluitend met verf en penseel. Ik voel mij dan ook soms een buitenbeentje in de streetart, want de meesten gebruiken spuitbussen. Maar dat maakt het net speciaal.”

Passie voor reizen

Wietse zegt dat hij eerder toevallig in contact kwam met streetart. “Ik rolde er als het ware in. In Gent, waar ik het befaamde graffitistraatje bezocht. Mijn eerste mural was een pin-up met een gasmasker. Ik vind dat contrast tussen mooi en lelijk enorm intrigerend. Al mijn werken zijn trouwens gebaseerd op drie pijlers: geschiedenis, natuur en reizen, mijn grootste passie. Daar haal ik mijn inspiratie. Ik probeer op reis altijd een combinatie te zoeken tussen werk en genieten.”

Wietse beschilderde al muren in Argentinië, Brazilië en Vietnam. Binnenkort volgt Malta. “Zo veel murals heb ik nochtans nog niet geschilderd, maar dat komt omdat ik ook andere dingen doe. Maar een mural schilderen is voor mij een soort van persoonlijke stempel achterlaten. Of een soort dagboek. In plaats van in een boekje te schrijven wat die landen en cultuur mij bijbrengen, beschilder ik een muur.” (Noa Cornaer)


Volg het werk van Wietse op zijn instagrampagina@wietseart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier