Wieltjesgracht huldigt grondleggers van pannenkoekenfestijn

In het woon-zorgcentrum Wieltjesgracht werd voor de 27ste opeenvolgende keer een pannenkoekenfestijn gehouden. Door coronamaatregelen ging het er wel iets ander aan toe dan bij de eerste editie in 1994.

Sandra Pauwels en Jessica Hamiaux van de erg-animatie, Els Breyne (sociale dienst), Jeroom Decorte en algemeen directeur Marnix Vieren.© EG
Sandra Pauwels en Jessica Hamiaux van de erg-animatie, Els Breyne (sociale dienst), Jeroom Decorte en algemeen directeur Marnix Vieren.© EG

‘Al is een vrouwtje nog zo arm, toch maakte ze met Lichtmis haar pannetje warm’. Elk jaar wordt die oude spreuk kracht bijgezet en organiseert WZC Wieltjesgracht een pannenkoekenfeest dat intussen een vaste waarde is geworden. Op 29 en 30 januari 1994 organiseerden Jeroom Decorte, zijn echtgenote Julienne Devos en huidig animatieverantwoordelijke Sandra Pauwels het eerste pannenkoekenfeest.

“Het staat nog in mijn geheugen gegrift”, vertelt Sandra Pauwels. “Met 70 kg bloem, 700 eieren en 140 liter melk reed ik naar het huis van Jeroom en Julienne. De keuken van Julienne werd het atelier waar we liters en liters pannenkoekenbeslag maakten. Het oorspronkelijke recept wordt trouwens nog altijd gebruikt.”

6.500 pannenkoeken

“Ons doel was om met de opbrengst van het pannenkoekenfestijn met de bewoners op vakantie te gaan”, vervolgt Sandra. “We zijn verschillende keren naar de Ardennen gereisd.” Jeroom (93) was toen vrijwilliger en is dat tot zijn 80ste gebleven. Intussen is zijn echtgenote Julienne overleden en verblijft Jeroom zelf in het woon-zorgcentrum Wieltjesgracht zodat de organisatie van het Lichtmisfestijn de tijd nam om de gewezen vrijwilligers in de kijker te zetten.

Algemeen directeur Marnix Vieren schonk Jeroom een biermand en Sandra kreeg een mand met lekkers. “Tot op de dag van vandaag smult iedereen nog van de pannenkoeken van Julienne. Er zijn pannenkoeken voor de bewoners en er worden er ook verkocht. In totaal gaat het om zowat 6.500 pannenkoeken. Bij deze ook een welgemeende dankjewel aan alle vrijwilligers die voor of achter de schermen iets doen voor het rusthuis”, besluit Marnix Vieren. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.